Gröna böcker på Bokmässan blir flyttbara skolor i Bangladesh

På årets Bokmässa kommer många gröna böcker att säljas i Erikshjälpen Second Hands monter. På plats finns också Sverige Second Hand Profil 2016, Stina Isakson, som håller i kreativa pysselworkshops med böcker som råmaterial.

– Alla intäkter från försäljningen i montern kommer gå till Erikshjälpens arbete med flyttbara skolor i Bangladesh, säger Kersti Danielsson, regionchef på Erikshjälpen Second Hand.

I Erikshjälpen Second Hands monter ”Sveriges mest inaktuella bokhandel” kommer det finnas massor av olika, begagnade böcker. Många av dem kommer vara gröna och monterns gröna tema har flera aspekter. Dels är Göteborg 2016 en grön stad, som satsar på gröna upplevelser. Dels är den gröna färgen en påminnelse om vikten av att värna miljön och minska klimatförändringarna. Där är second hand och återanvändning en viktig del.

Ett land som påverkas mycket av klimatförändringar är Bangladesh. I Jamunadeltat i norra Bangladesh bor 3 miljoner fattiga människor på sandöar som varje år översvämmas eller till och med spolas bort. För att ge barn på öarna chans till utbildning arbetar Erikshjälpen med flyttbara skolor som snabbt kan monteras ned och sättas upp på en ny plats om ön riskerar att försvinna ner i floden. Genom intäkterna från försäljningen i Erikshjälpen Second Hands monter på bokmässan kan fler barn få möjligheten att gå i skola.
– Så vi hoppas verkligen att folk shoppar loss, säger Kersti Danielsson.

Under lördagen och söndagen kommer Stina Isakson, eller @stinainreder, att hålla workshops i montern. De som vill får testa att göra olika återbrukspyssel av gamla böcker.
– Det finns så mycket roligt att göra av böcker och tidningar! Så man får gärna slå sig ner hos oss och vara kreativ en stund under mässbesöket, säger Stina Isakson.

2016-09-22T08:52:22+00:00