Fotografens bästa fototips för semestern – oavsett sol eller regn

Semestern är ett av årets bästa fest- och fototillfällen och en tid många gärna delar i sociala medier. Även vid regn finns det möjlighet att ta riktigt fina bilder på de klassiska komponenterna i ett midsommarfirande för att dela med vännerna. Scandinavian Photos fotoexperter har inför sommaren sammanställt åtta tips för att fotosäkra en av sommarens höjdpunkter. Enkla tips som kan imponera på vännerna både vid sol och regn.

mskrans1. Fokusera på detaljerna:

Fokusera på detaljerna och gå riktigt nära motivet. Regnar det just när det är dags att äta så fotografera jordgubbstårtan på fint sommarstugeporslinet på nära håll. Då får bilden många ”likes” ändå.

msblomster2. Fota i rätt höjd:

Midsommarblomster och picknick är säkra kort på midsommar. Vid fotografering av saker på marken – vackra blommor, picknickkorg eller människor på filt – kom ner i samma höjd som motivet istället för att fotografera ovanifrån.

msvattenreflektion3. Gör det bästa av regnet och imponera med dina fotokunskaper:

Utnyttja eventuella vattenpölar för att skapa roliga spegelreflexer. Sänk kameran till ytans nivå och lägg fokus på speglingen av motivet. Ju blötare yta desto bättre effekt.

4. I händelse av sol:

Om solen är för stark går det att vrida motivet så att solen kommer från sidan eller bakifrån. Detta skapar mer djup i bilden och ger ett snyggare porträtt utan kisningar. Molnigt väder är faktiskt enklare att fota i.

msimmigt5. Fota midsommartallriken ovanifrån

Lägg upp sill, potatis och ägg på favoritporslinet, fota ovanifrån och gör en så kallad “flatlay”. Kolla in hashtaggen #flatlay på Instagram för inspiration.

6. Fota midsommarglaset i motljus:

Fuktiga droppar på välfyllda snapsglas väcker törsten – oavsett om dropparna kommer från regnet eller av att det väl kylda glaset möter varm sommarluft.

msgrilla7. Grillen ger möjlighet till att fota häftiga bilder:

När det är dags att tända grillen ger eld och glöd ett varmt och härligt ljus även om himlen är olycksbådande mörk. Utnyttja rökens häftiga effekter – runt grillen fungerar bilder både underifrån och ovanifrån.

msmobil8. Använda små hjälpmedel senare på kvällen för stabilitet:

En del kan bli ostadiga på handen allt eftersom kvällen lider. Placera telefonen i ett tomt glas, plugga in ett par hörlur och använd dem som fjärrkontroll genom att trycka av på volymknappen.

2017-03-13T11:50:18+00:00