Det här är sommarens mest populära storstäder

Svenskarna bokar storstadsresor i sommar som aldrig förr. Bokningarna ökar med 22 procent och allra hetast är Barcelona, som gynnas av trenden att fler vill åka till städer som bjuder på både stadsliv och bad. Lissabon, som är sommarens raket, gynnas av samma trend. I Tickets Novus-undersökning uppger 6 procent av svenskarna att de åker mer till storstäder än för några år sedan.

Ressuget är ovanligt stort i sommar, tack vare fjolårets kalla sommar. Trycket på resmål kring Medelhavet är starkare än tidigare, både till städer och till badorter, till följd av en minskad efterfrågan på Turkiet-resor. Storstadsresorna under juni-augusti ökar med hela 22 procent jämfört med samma tid i fjol.

–  Det är helt galet tryck på storstadsresandet i sommar, särskilt till resmål som bjuder på både bad och stadsliv. Barcelona är hetaste storstaden. Andra ”bad och stad-resmål” som ökar starkt är Lissabon, Nice och Aten, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Resandet till Barcelona ökar med 24 procent i sommar. Tvåan London knappar in efter en ökning med 41 procent, tack vare att pundet sjunkit i värde. Trean Nice klättrar från plats fem till plats tre. Här är det dock inte bara ”bad och stad” som lockar utan bokningarna boostas även av svenskarnas vilja att se landslaget spela i fotbolls-VM.

Storstaden som verkligen trendar i sommar är Lissabon, dit sommarbokningarna mer än fördubblas.

–  Lissabon har varit lite av en doldis bland Europas storstäder, men har seglat upp som en riktig raket och ett nytt fräscht alternativ för den som varit många gånger i andra klassiska storstäder. Många kombinerar några dagar i Lissabon med badsemester på någon av de närbelägna stränderna, säger Karin Starkman Ahlstedt.

6 procent av svenskarna i Tickets Novus-undersökning säger att de åker på fler storstadsresor nu än för några år sedan. 26 procent av svenskarna säger att de helst åker till klassiska storstäder som London, New York, Paris och Barcelona. Bland de sju främsta på topplistan finns också fem av klassikerna med.

–  När det går att packa kabinväskan och komma iväg till klassiska storstäder som London, Amsterdam eller Paris för dryga tusenlappen så väljer fler än tidigare att åka på storstadsresor, ibland mer än en om året, för att lyfta vardagen.

SOMMARENS MEST POPULÄRA STORSTÄDER

1. Barcelona (3)

2. London (2)

3. Nice (5)

4. New York (1)

5. Paris (4)

6. Lissabon (10)

7. Rom (7)

8. Los Angeles (6)

9. Aten (8)

10. Prag (ny)

Källa Ticket, resor till storstäder med avresa 1 juni-31 augusti.

2016-05-18T09:12:53+00:00