Stockholms hetaste takbarer – vi har listan

Gott, avslappnat och med en storslagen utsikt. När Stockholms uteserveringar öppnar för säsongen är den New York-inspirerade trenden med takbarer hetare än någonsin.

Under sommaren är Stockholms uteserveringar populära samlingsplatser. På Sveavägen ligger en av dem – helt utom synhåll för förbipasserande. Bookatable-anslutna Urban Deli Sveavägen rymmer bland annat restaurang, bar, matbutik, hotell, matstudio och cateringverksamhet under ett och samma tak. Men i september förra året öppnade dessutom taket självt, när ägarna invigde en av Stockholms största takparker:

– Idén om att använda takytan fanns redan i samband med att vi flyttade in i lokalen. Resultatet blev en takpark med flera olika miljöer, med fokus på skandinavisk växtlighet. Här kan gästen njuta av något sjyst att äta eller dricka, och samtidigt blicka ut över Stockholm åt alla väderstreck, berättar Claes Karlsson, operativ chef på Urban Deli.

Via New York och tillbaka

Takterrasser, eller rooftop-barer, förknippas ofta med metropoler som New York och London. På 1880-talet inspirerades den amerikanske kompositören Rudolph Aronson under en resa till Europa av tyska ölträdgårdar och bestämde sig för att bygga en egen i sin hemstad New York. Men Aronsons ölträdgård hamnade till skillnad från de tyska motsvarigheterna en bra bit ovanför marken, närmare bestämt på taket till Casino Theatre på Broadway. Det blev startskottet för rooftop-baren som fenomen.

Inspirationen från ”Big apple” är tydlig på den nyöppnade takterrassen som hör till baren Capital, i anslutning till Bookatable-anslutna restaurangen The Market på Scandic Continental i Stockholm city.

– Vi har satsat på New York-känslan. Det handlar mycket om att hålla det klassiskt och enkelt, där vi har gjort ett urval av riktigt sjysta drinkar. Efter att vi öppnade den 1 april i år har det varit en mindre anstormning. En afterwork med utsikt över Riddarfjärden lockar många, säger Marcos Campos, Food & Beverage Manager på Scandic Continental.

Som gjort för Stockholm

I Sverige finns en regel om att uteserveringar får öppna tidigast 1 april, i den mån de tar upp trottoarutrymme. Just dessa utrymmen är generellt något mindre i Stockholm än nere på kontinenten, där uteserveringar ofta är vanligare inslag i gatubilden. Men inga av dessa begränsningar drabbar takbarer – däremot väntar flera med att öppna till april eller maj på grund av vädret. När takparken på Urban Deli Sveavägen slår upp portarna för sin andra säsong den 20 maj tror Claes Karlsson att den kommer att locka en stor blandning av människor:

– Vi märkte förra sommaren att alla typer av människor letar sig hit. Härlig miljö och storslagen utsikt gör denna takterrass till någonting extra.

Här kan du, via Bookatable som är Europas största onlinesajt för restaurangbokningar, boka bord inne på restaurangerna på Urban Deli Sveavägen och The Market.

Fler takbarer i Stockholm:

Scandic Anglais 

Scandic Sjöfartshotellet

Gondolen

Himlen

Ljunggrens

Lydmar

Slakthuset

Södra teatern

Kulturhuset

2017-03-13T11:50:21+00:00