Bokpåsar ska få småbarnsföräldrar att läsa högt

Från tisdag 5 april går det att låna hem en färdig bokpåse med fem barnböcker i. Stadsbiblioteket Göteborg vill på det här sättet göra det enkelt för alla föräldrar i Göteborg att läsa högt med sina barn.

– Att läsa högt för sitt barn gör stor skillnad. Det är verkligen att ge sitt barn en bra start, säger Sara Larsson bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Allt tyder på att barn som tidigt kommer i kontakt med böcker får ett större ordförråd, får lättare att lära sig skriva och läsa och klarar sig bättre i skolan. Effekten av läsning i den här åldern syns även långt senare när det blir dags för gymnasiet och högre studier.

Bibliotekarien Sara Larsson har med sina kollegor funderat mycket på det här med högläsning och har också ett par tips till den vuxne. Hon menar att det är viktigt att läsningen inte bara är ”nyttig” utan blir en kul och mysig stund. Att låta barnet fylla i meningar, ställa frågor eller att läsa tillsammans med skojiga röster gör läsningen till ett äventyr.

– Läsning ger barn och vuxna fina stunder tillsammans. Inget är så mysigt som att vara nära och läsa. En bok kan också öppna nya spännande samtal som kanske aldrig hade uppstått i vardagen, säger Sara Larsson.

Att låna en bokpåse kostar inget och man kan behålla böckerna i tre veckor. Påsarna lånas på tre ställen: Stadsbiblioteket 300m2, bokbussarna och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det finns till en början två olika påsar att välja mellan för barn 3-6 år.

I Sverige har barns läsförmåga blivit sämre de senaste åren. Bokpåsarna är en del av Göteborg stads satsning Göteborg – Staden där vi läser för våra barn. En satsning som syftar till att stärka läsning bland barn för ett jämlikt Göteborg. Nöjesläsning i tidig ålder tillsammans med en vårdnadshavare pekas i flera rapporter ut som en viktig faktor för förändring.


Läs också

Läsa för barn – sju tips 

Varför ska man läsa högt för sitt barn?

2016-04-03T16:22:05+00:00