Snyggare, smalare, sundare och rädda världen på köpet – boken Miljödieten har hittat receptet

I boken Miljödieten visar journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin att den mat som är bra för vår planet också är den som är överlägset bäst för din kropp. Genom att minska på köttet, äta mer grönt, välja ekologiska råvaror, följa årstiderna i valet av grönsaker och använda mindre socker kan du bli snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet. 

För det är verkligen så att maten vi äter, sättet vi odlar den på och mängden kött vi sätter i oss är en av de största orsakerna till att hela vår planet är på väg att gå under. Ändå fortsätter vi utan att se sambandet mellan det industrialiserade jordbruket och den eskalerande överätningen. Inte heller ser vi att den skenande konsumtionen av kött går hand i hand med vår ökande övervikt och ohälsa.

–  Det som är bra för miljön är också bra för din kropp, vilket vi bevisar i denna bok. Ju mer vi förstör miljön desto mer väger vi och desto sämre mår vi. All forskning finns där framför våra ögon och lösningen är så enkel att vi inte ser den. Vi måste äta mindre av kött och socker och vi måste sluta med dagens industriella matproduktion. Och vi behöver börja producera mat på ett sätt som inte skadar vårt jordklot, menar Maximillian Lundin och Daniel Öhman.

Boken Miljödieten lär dig att minska på köttet och ger dig verktyg för att hålla vikten. Med Maximillian Lundins recept kan du steg för steg ställa om din kost. Rätterna kan alla tillagas på tre vis: veganskt, vegetariskt med inslag av ägg och mjölkprodukter eller med en stor del grönsaker med inslag av kött eller fisk. Välj själv hur långt du vill gå med miljödieten. Vegan, vegetarian eller att äta bra kött och fisk då och då. All in – eller bara en bit på vägen. Det är upp till dig.

Om författarna:

Daniel Öhman ville bli journalist för att förändra världen. Han arbetar som undersökande reporter på Sveriges Radio och är författare till böckerna Matens pris (2011) och Saudivapen (2014). Han har tilldelats Stora Journalistpriset två gånger och utöver det även erhållit flera internationella utmärkelser.
Maximillian Lundin är kocken som valde yrkesbana för att han ville ut och resa och se världen. Sedan några år tillbaka är han vegan och driver en ekologisk och vegansk restaurang i Stockholm, The Plant. Han har medverkat i flera kokböcker och är en flitigt anlitad föreläsare.

2016-03-07T19:27:59+00:00