Så påverkas hjärnan av genomtänkta miljöer – ny bok om neurodesign

Nu kommer den första boken om neurodesign – ett helt nytt fält om samverkan mellan hjärnforskning och design. Författarna, hjärnforskaren Katarina Gospic och neurodesignern Isabelle Sjövall, menar att genomtänkta miljöer som är anpassade efter den mänskliga hjärnan främjar hälsa, välmående och prestation.

– Vi skulle med relativt enkla medel kunna förbättra skolresultaten, prestationerna på våra arbetsplatser och även sjukvården. Vi ser hur miljöer som är designade utifrån kunskap om hur hjärnan fungerar har mycket positiva effekter på hur människor mår och presterar, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och en av bokens författare.

I boken presenteras vetenskapliga studier som visar hur människor reagerar på olika typer av sinnesuttryck såsom dofter, former, mönster, ljud och natur. Där finns många exempel som pekar på designens betydelse för vårt välbefinnande i hemmet, på jobbet, i skolan och i sjukvården. Detta är en kunskap som det enligt författarna är stor brist på. Visste du till exempel att revisorer ska ha lågt i tak och konstnärer högt, att patienter med naturutsikt blir friska snabbare och att en skoförsäljare kan ta mer betalt för skorna med rätt doft i lokalen?

Färger är ett annat område som diskuteras, där blått är lugnande och stimulerar kroppens bromspedal (parasympatiska nervsystemet) medan rött och grönt stimulerar fysisk aktivitet via kroppens gaspedal (sympatiska nervsystemet).

– Under arbetet med boken har vi fått nya insikter om hur mycket vi människor påverkas av vår omgivning och miljö och hur viktigt att det är att gå vetenskapligt till väga när man designar samhällen och livsrum, säger författarna.

Boken finns i butiker 9 mars.

 

Läs också:

Du är dum – hon vet varför (intervju med Katarina Gospic)

 

Mer om författarna:

KATARINA GOSPIC Katarina är utbildad läkare (M.D.), forskare (Ph.D.) och fysiolog (M.Sc.) från Karolinska Institutet. Katarina har mer än tio års erfarenhet av hjärnforskning och hennes doktorsavhandling handlade om neuroekonomi, beslutsfattande och känsloreglering. Sedan fyra år tillbaka driver hon konsultföretaget Brainbow Labs där hon implementerar kunskap om hjärnan i näringslivet. Katarinas verksamhet syftar till att tillhandahålla tjänster som främjar hälsa, välmående och prestation. Katarina Gospic är även författare till bästsäljande ”Välj Rätt! En Guide Till Bra Beslut”, ”Den Sociala Hjärnan” och ”Neuroledarskap – effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder”. År 2013 var hon en av sommarpratarna i radio, år 2015 var hon ett av de nya ansiktena i Stockholm Hall of Fame på Arlanda och 2016 utsågs hon till ”Supertalang” av Veckans Affärer i kategorin ”Nytänkarna”.

.

ISABELLE SJÖVALL Isabelle är en passionerad inredningsdesigner utbildad vid Accademia Italiana i Florens, Italien, och vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har mer än tio års erfarenhet av fastighetsbranschen och driver sin egen inredningsdesignbyrå Stargo, som är specialiserad på att skapa och genomföra exklusiva inredningskoncept av hög kvalitet. Isabelle har gedigen erfarenhet av avancerade projekt inom arkitektur, design och ombyggnationer såväl som produktion och produktframtagning. Sedan några år tillbaka driver hon även ett byggbolag inom vilket hon arbetar med fastighetsoptimering för kunder med höga krav på kvalitet. Isabelle har framgångsrikt optimerat fastigheter inför försäljningar till ett totalt värde över 10 miljarder svenska kronor. Tillsammans med Katarina driver hon företaget Grey Matters.

 

2016-03-06T14:35:58+00:00