Misty Copeland – den första afroamerikanska prima ballerinan på The American Ballet Theater

Misty Danielle Copeland  är en amerikansk balettdansös som numera är anställd vid American Ballet Theatre, en av USA:s tre ledande klassiska balletensembler. Den 30 juni 2015 blev Copeland den första kvinnliga, afro-amerikanska premiärdansaren i American Ballet Theatres 75-åriga historia. Läs hennes självbiografi: Life in Motion: An unlikely ballerina.

Copeland började med balett först vid 13 år ålder vilket är sent, men ganska snart såg man att hon hade talang för det. Vid den tiden bodde hon i ett sjaskigt hotellrum där hon slogs om utrymmet på golvet med sina fem syskon för en plats att sova på.

Hennes framgångar i den nästan helvita världen av klassisk balett har krossat både konventioner och traditioner , och hon har blivit en starkare röst för mångfalden och satt fokus på kvinnors kroppsuppfattning. I sin bästsäljande memoarer skriver hon:

”De kom för att se saker på mitt sätt , att mina kurvor är en del av vem jag är som dansare , inte något jag behöver gå ner för att bli . ”

Något kampanjen Under Armour också handlar om där hon dansar till en speakerröst som läser alla negativa kommentarer om hennes kropp hon fått vid castings. En kampanj som blev viral snabbt.

https://youtu.be/C34HXa3so-M

 

Nu är Misty Copeland den första afroamerikanen som fått dansa svandrottningen i baletten Svansjön på Metropolitan Operan, ett uppdrag som också de gett rubriker över hela världen. I en artikel i Vanity Fair kommenterar hon framgången:

” Att vara den första afroamerikanska kvinnan att dansa denna roll med American Ballet Theatre är ett stort steg för balettvärlden”, säger hon , ” och jag ser på detta tillfälle med stor omsorg och förståelse för vad det innebär för tillväxten av denna konstform.

2015 år rankades hon också som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen av tidningen Time.

Läs hennes självbiografi: Life in Motion: An unlikely ballerina.

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:22+00:00