Har du råd att dö?

Ibland får jag frågan när jag ska dö av mina barn. Svarar nog som de flesta föräldrar att det är långt kvar och att det är inget de behöver fundera på nu. Sanningen är ju att vi inte har en aning, alla ska dit men ingen vet när och framför allt, har du råd? Inget jag behöver fundera på kanske du tänker, jo…om du inte ska lämna en saftig räkning till dina närstående.

Förutom det tragiska i att en kär familjemedlem lämnar oss så kan det också komma som en stor överraskning för många att det är rätt dyrt att säga farväl och begrava någon.

Omkring 90 000 människor dör varje år i Sverige. Trots att vi alla vet att vi ska dö talar vi sällan om hur vi vill ha vår begravning. Nu har jag hängt på några senaste året och inser verkligen vikten av att kunna tipsa lite även om det sitter väldigt långt in att som 45-åring börja söka på Vita arkiv mallar.

Sanningen är att när döden väl inträffar står anhöriga ofta handfallna och överlåter åt begravningsentreprenören att bestämma det mesta. Och. Det kan bli onödigt dyrt och kanske inte alls som vare sig den döde eller de anhöriga önskat sig!

En del av de kostnader som uppkommer i samband med ett dödsfall täcks av den obligatoriska begravningsavgiften som alla betalar via skattsedeln. Visste du det, att du redan nu betalar för tiden efter ditt liv? Som tur är ska tilläggas. I den ingår gravplats i 25 år på allmän kyrkogård, gravsättning och kremering, vissa transporter av kista, lokal för förvaring och visning av stoft samt lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler, vid till exempel borgerlig begravning.

Övriga tjänster får dödsboet betala. Det handlar om kista, påklädning, dekoration, blommor, annonsering, begravningsceremoni, minnesstund, gravsten och skötsel av graven med mera…

För ganska precis ett år sedan gick min pappa bort. Han hade under ett antal månader kämpat mot en hjärntumör som till slut vann striden. Döden kom inte som en chock, men likväl var det så klart väldigt tungt när det väl hände.

Samma dag vi tog farväl vid hans dödsbädd träffade vi även begravningsentreprenören för ett första möte. Vi, närmast sörjande, bodde alla i olika städer och enligt lag behöver man ha en begravning inom en månad, så det var bara att köra igång. Där, mitt i sorgen, var det många beslut som skulle tas. Pärmar med kistor skulle går igenom, förslag på annonser, stenar osv… Näsduksasken stod på bordet, pärmarna låg bredvid. Vi hade hunnit förbereda oss, men för många kan det här ögonblicket komma oväntat och snabbt.

 

Läs mer: Dagen jag blev anhörig

 

En normalbegravning landar på 25 000–30 000 kronor, oftast mer. Men 40 procent av notan kommer från underleverantörer. En normalstor dödsannons i Dagens Nyheter kostar till exempel runt 4 500 kronor. Och vill man ha en minnesstund för ett 40-tal gäster med mat, kaffe och tårta för 250 kronor kuvertet går det på 10 000 kronor.

Eller så inser man att det kanske kommer komma betydligt fler och vänta…borde de inte få lunch om begravningen är vid 12? Och plötsligt står du där med betydligt mer per kuvert om du inte ska stå och göra alla pajerna eller smörgåstårtorna själv. Kanske inte en första prioritet när du just nu framför allt tampas med sorgen. Dessutom kan det finnas en stor skam kring att snåla i just det här sammanhanget.

Utgifterna vid ett dödsfall tar inte heller slut vid begravningen. Enligt en rapport från Sifo föredrar en majoritet av svenskarna gravsten när en nära anhörig ska jordsättas. Priserna varierar stort på gravstenar beroende på storlek och utformning. Fonus till exempel saluför liggande och stående gravstenar med inskription från 6 900 till 46 500 kronor.

Vid dödsfall ska även bouppteckning upprättas över den avlidnes tillgångar och skulder. Dödsboet ska sedan avvecklas och arvskifte ske. Detta är komplicerade saker där man gör bäst i att ta hjälp av en jurist. Vissa tar 3 500–4 500 kronor för en normal bouppteckning medan andra hävdar att samma ärende kostar mellan 7 000 och 12 000 kronor.

Har ni minräknaren framme?

De allra flesta (90 procent) väljer dessutom att annonsera i tidningen när en anhörig går bort. Märkligt nog är det också stora prisskillnader för den typen av annonser om man jämför med andra annonser på familjesidan.

Förstå mig rätt. Allt kring en begravning och farväl är oftast väl värt sitt pris, för hur säger man ett värdigt hej då till en närstående som funnits hos en hela livet, vad är gott nog?!!

Men, det gäller att förbereda sig på kostnaderna. Innan.

 Så när mina barn frågar nästa gång när jag kommer dö så kommer jag fortfarande säga, ”inte än på länge” (och hoppas att det är sant), ”men jag lovar att spara en slant för besväret”.

 

Johanna4   

Johanna Litsgård Lebourne

Instagram: johanna_lebourne

 

Läs också:

Flickan och konsekvensen

”Jag trodde vi skulle förlora honom” – Johanna om att hamna mitt i stressen på BB och barnmorskornas uppror

Det här med hur vi hotar våra barn 

När det bränner till

Att fylla 45 – en betraktelse över 40 plus generationen

2017-03-13T11:50:22+00:00