Världens mest romantiska storstäder

Vilka storstäder som klassas som världens mest romantiska kan vara bra att ha koll på. Alla hjärtans dag börjar ju närma sig, och även om de flesta inte har någon lång semester kring det här datumet, är det lätt hänt att resor kommer på tal. Kanske planerar du att fria under en resa? Då vill du förstås ha en vacker inramning och möjlighet till något riktigt speciellt. Sedan har vi förstås bröllopsresan som självklart ska utgöra den bästa starten på ert äktenskap.

Många tänker sig en härlig storstadssemester, där man kan låta sig omsvepas av vackra kvällsljus, gamla stadsmiljöer och låta romantiken flöda under den varma sommarhimlen på en pittoresk uteservering. Du kanske längtar efter att besöka platser som du sett i filmer eller känner till från konst- och litteraturvärlden?

För att ni ska kunna planera er resa och låta den bli just den mest romantiska någonsin, vill vi ge några tips. Enligt en undersökning från 2010 är följande de 14 mest romantiska städerna världen.

1. Paris, Frankrike
Eiffeltornet, Louvren, floden Seine… Vilken stad, om inte Paris, kan tillfredsställa alla krav på romantiska storstäderromantiska platser och ett rikt natt- och kulturliv? Här hittar du scener från massor av romantiska filmer och ett stort utbud av olika typer av hotell och restauranger. En god middag och en promenad längs floden räcker för en perfekt kväll. I Paris finns alltid något att göra, oavsett om det gäller museibesök eller bara att ströva genom vackra parker och caféer.

2. Sidney, Australien
I denna moderna stad finns det alltid någonting att göra – besök det vackra hamnområdet Rose Bay, passa på att ställa den stora frågan under en kajaktur, och njut av ett vibrerande nattliv i en stad med flera häpnadsväckande byggnader. Om du gör en så lång resa vill vi förstås också rekommendera att du passar på att ta del av det unika djur- och naturlivet i Australien. Kanske besöker du en vingård också?

3. Venedig, Italien
Vackra gondoler, vackra kanaler omgärdade av utsmyckade gamla hus, vin på en liten uteservering? Det går knappast att finna en vackrare miljö för en romantisk storstadsvistelse. Med lite efterforskningar innan ni åker iväg kan ni hitta mer gömda kanaler, broar och gränder, om ni vill komma undan folkmassorna och få en stund lite mer för er själva.

5. Kyoto, Japan
Åk till unika och minnesvärda Kyoto i Japan. Om våren kan du njuta av de blommande körsbärsträden i parkerna. Med lite hjälp av en fotograf kan ni sedan bevara detta kärleksminne hemma på väggen i en ram. Vi vill tipsa om en romantisk tur med ”Sagano Romantic Train” som tar er genom de vackraste områdena längs med floden Hozu. Glöm inte bort att besöka det Kiyomizu-dera, det berömda och vackra templet i Kyoto.

6. Buenos Aires, Argentina
Åker du i stället både västerut och söderut kan du komma till Buenos Aires i Argentina. Om ni älskar att dansa och äta god mat hela nätterna är Buenos Aires utan tvekan värt ett besök. Här är uteställena ofta öppna till klockan 8 på morgonen. Varför inte gå en kurs i tango? Denna dramatiskt kärleksfulla dans kan ni sedan välja i stället för den traditionella bröllopsvalsen, för att skapa en röd tråd genom era mest romantiska gemensamma minnen.

7. Budapest, Ungern
Budapest kallas av många för ett Paris i öster. Även här kan du njuta av otrolig arkitektur, konst och nattliv. Om ni är ute efter en resa med betoning på fysisk rekreation finns det en stark tradition av olika typer av hälsosamma bad. Här kan du hitta både större och mindre spa-anläggningar där du kan njuta av olika typer av behandlingar och varma eller kalla bad.

8. Dubrovnik, Kroatien
Resor till Kroatien har blivit mer och mer populära genom åren, och vi tycker definitivt att anledningarna är goda. Om ni söker sol, bad och god mat i vacker inramning är det hit ni ska åka. De gamla skimrande byggnaderna i staden tävlar med havet om att reflektera solnedgångens ljusspel. Njut tillsammans under långa varma kvällar och hämta energi från solen och havet.

9. Florens, Italien
Även på åttonde plats kommer en stad i Italien. Florens har en rik historia och kallas ofta renässansens huvudstad. Söker ni konst och kultur är det hit ni ska åka. Men även om du inte är konstnärligt lagd kommer du att kunna njuta av både staden och naturen. Ni tar er enkelt till lite mer privata smultronställen med cykel och en picknickkorg. Passa på att ta med er en flaska av något lokalt producerat vin.

10. Prag, Tjeckien
En romantisk kvällspromenad längs med Karlsbron är förstås ett absolut måste om ni besöker Prag – historiens vingslag och den vackra skymningen med stadens brus i bakgrunden blir överdådigt romantiskt. Typiskt för Tjeckien är traditionen med dockteatrar, och de är inte bara för barn. Berömda operasångare och skådespelare gör ibland inhopp i föreställningarna.

11. Montreal, Kanada
Denna moderna stad är i själva verket en ö, formad som en bumerang, eller en kyss, beroende på vem man frågar. Förutom flertalet muséer med aktuella utställningar kan du också besöka den botaniska trädgården som brukar vara öppen om kvällarna och ofta visar spektakulära ljusshower. På vintern kan man till och med åka skidor genom parken!

12. Lissabon, Portugal
Det räcker faktiskt att promenera genom Lissabon för att få en historisk uppvisning av beundransvärda byggnader och gator. Natt- och kulturlivet är på frammarsch här, med många intressanta inslag av mat och musik. Om ni vill göra en dagstur rekommenderar vi att ta en 25 minuter lång tågtur till Sintra, ofta benämnd som romantikens huvudstad.

13. Wellington, Nya Zeeland
Om ni söker en aktiv romantisk resa är det hit ni ska åka. Natur- och djurlivet är fascinerande och ni kan ge er ut på utflyter både till havs och land. Här finns både botaniska trädgårdar och djurparker. Om ni är biofantaster ska ni definitivt besöka Peter Jacksons’s Embassy Theatre. De vackra 20-talsinslagen i inredningen skapar en härlig atmosfär för både kulturella och gastronomiska upplevelser.

14. Bath, England
Med en högst påtaglig romantisk historia kan du njuta av till exempel en tur med häst och vagn genom några av de vackra parkerna. Glöm inte att beställa champagne för turen om du planerar att fråga något speciellt. Just härifrån Bath kommer Jane Austen, författaren till den romantiska boken Stolthet och fördom. Om du ledsnar på stadslivet är det bara att ta en tur ut i den bedårande omgivande naturen.

2017-03-13T11:50:24+00:00