Karin Kling hemma i Sverige efter ”världens tuffaste jobb”

I dag är barnsjuksköterskan Karin Kling från Huddinge tillbaka efter sitt livs mest omskakande resa. Under tre veckor prövade hon på världens tuffaste jobb, att vara kvinna och bonde i världens fattigaste land Malawi. Karin Kling rekryterades för jobbet av biståndsorganisationen We Effect. 

– Resan var det mest omskakande, och bästa, jag någonsin gjort. Kvinnliga bönder i Afrika har absolut ett av världens tuffaste jobb. De sliter uppåt 80 timmar i veckan med mycket låg lön och förtjänar allas vår största respekt, det hoppas jag att min resa kan bidra till, säger Karin Kling.

I nästa vecka går Karin Kling, 43, tillbaka till sitt vanliga jobb på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge. Med sig i bagaget till Sverige har hon 210 kronor för tre veckors arbete, vilket motsvarar vad en bonde i Malawi tjänar. Hon tar också med sig oförglömliga minnen av långa, tunga pass med hackan på majsfälten och barn som lider av näringsbrist på grund av dåliga skördar.

Malawi och flera andra länder i regionen är hårt drabbade av klimatförändringarnas konsekvenser och FNs livsmedelsprogram har varnat för att 2,8 miljoner malawier kommer att ha brist på mat de kommande månaderna.

 

unspecified-1

– Bönderna i den här delen av världen måste få stöd för att anpassa sig till det förändrade klimatet, för det här kommer med all sannolikhet att fortsätta, säger Karin Kling.

Veckorna hemma hos bonden och värden Biata Chisi gav också många positiva upplevelser och skäl till eftertanke.

– Biata är inget annat än en superkvinna, hon går upp när det är mörkt, tar hand om hela hemmet och fem barn, medlar mellan grannar som bråkar och har utvecklat sitt lilla jordbruk så att det ger överskott till barnens skolgång. Jag lärde mig mycket av ödmjukheten och generositeten som Biata och hennes familj visade, det blev en tankeställare på många sätt, säger Karin Kling.

Fakta Världens tuffaste jobb:
– We Effects projekt syftar till att väcka engagemang för lantbrukande kvinnor i Afrika. Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden. Om kvinnor skulle ha samma villkor och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt FNs jordbruksorganisation, FAO.
– Trots de tuffa villkoren var jobbet som bonde i Malawi hett eftertraktat. 560 kvinnor från hela Sverige sökte tjänsten som We Effect utlyste i höstas. Bland de sökande fanns allt från professorer och barnmorskor till poliser och journalister. 

unspecified

Citat från Karin Klings blogg på www.tuffastejobbet.se:

”Vi har en höna i barnens sovrum på nätterna, så att ingen ska stjäla den. Vi ska äta den senare i veckan.”

”Det är en märklig känsla för mig att se hunger och svält på nära håll, med tanke på mina egna erfarenheter. Jag har arbetat med anorexipatienter som väljer att svälta sig trots tillgång på mat och nu arbetar jag med barn och ungdomar som under lång tid har ätit mer kalorier än vad de gör av med och därför utvecklat fetma.”

”Jag ser barn med uppsvällda magar på grund av proteinbrist och nästan alla barn ser minst tre år yngre ut än vad de är för att de är undernärda. Alltså tillväxthämmade på grund av undernäring och ändå jobba på en åker och gå i skolan. Faktiskt ofta med ett leende. I år är många i Malawi hungriga på grund av oregelbundna och för få regn förra året som slog hårt mot skördarna. Alla oroar sig för att det i år ska upprepas. Alla väntar på och ber om regn.”

”De dagliga sysslorna hos Biata, som pågår hela tiden utan stopp, går ut på att arbeta på åkern, göra upp eld, förbereda mat, diska, tvätta barn och mata djur. Allt som vi gör har en mening och måste göras för överlevnad och försörjning. I Sverige betalar många mycket pengar för en lektion i det här. Att göra saker en i taget med total fokus. Mindfullness när den är som bäst.”

”Solen står i zenit och det är extremt varmt idag, någon sa 38 grader. Jag dricker litervis med vatten och har solhatt men oundvikligen så blir jag både långsam och trött.”

”Lärarna är bekymrade för att många små barn inte kommer till skolan utan hålls på åkern med sina föräldrar.”

”Jag tänker på alla de flickor som springer och leker här runt husen… Deras framtid är här; de ska bruka sin jord, hämta vatten, föda barn och mätta magar. Å vad jag önskar att flickorna (och pojkarna) här hade ett val.”

”Tillgång på mensskydd är väldigt begränsat i jämförelse med hemma. Biata berättar och visar hur kvinnorna använder slitna tygstycken och rullar ihop och använder som tampong. Sedan tvättas dem och återanvänds. Unga kvinnor stannar hemma från skolan då de har mens för rädsla att det ska synas”

”Det är fredag. Jag ska inte äta tacos i kväll. Och inte titta på tv. Det blir nog majsgröten Nsima igen, med en god tomatsås. Men lite ”mys” blir det nog ändå här. Kanske ligger Biata och jag bredvid varandra på rygg på en bastmatta och tittar upp i stjärnhimlen, som vi gjorde igår, då jag såg mitt livs första eldfluga.”

”Jag genomgick ett eldprov; att pumpa upp vatten i en tjugoliters hink och sedan med hjälp av en ihopvirad duk balansera och bära vattnet hem. Till allas förtjusning gick det bra och jag bjöd på skratten åt mig.”

”Biata frågade mig vad som är det tyngsta jobbet hemma hos mig. Efter att ha tänkt efter en stund (kom mig inte för att säga att det är stressen att hinna med) svarade jag; att lösa konflikter mellan syskon på ett bra sätt. Då skrattade hon och sa att det inte är ett jobb.” ”Å ena sidan är den här resan till Malawi det mest själviska som jag har gjort i och med att jag faktiskt gör det här för min skull och min erfarenhet och lämnar det käraste jag har hemma. Å andra sidan är det en av de mest oegoistiska handlingar som jag har gjort; eftersom jag släpper min egen säkra vardag med månadslön och trygghet för att hjälpa en kvinna i hennes vardagsarbete. Det kommer bli en ära att få berätta Biatas historia och det är bra att jag som kvinna gör det. Det är dags för HERstory och jag hoppas kunna förmedla den kamp, styrka och det hopp som jag tycker mig se hos familjen Chisi.”

Foto: Adam Öjdahl

2017-03-13T11:50:23+00:00