Semlan – en klassiker som blivit trendig

Semlan är ett traditionsrik bakverk som så gott som alla svenskar har en relation till. Förra året lanserade semmelwrapen och i år är det dags för en exotisk semla.

Många är det som med stor förväntan inväntar annandag jul, då det numera traditionsenligt är premiär för semlan. Vi svenskar äter 5 miljoner semlor bara på fettisdagen. Semlor tillverkas på varierande sätt och med olika utseende. Den vanligaste semlan är en bulle gjord av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma. Den vanligaste semlan är en bulle gjord av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma. Locket kan sedan antingen skäras av eller klippas från den avsvalnande bullen. Vissa konditorer väljer att ha ovala lock och vissa väljer att ha trekantiga lock. Men under senaste åren har fler varianter av semlan kommit ut. Förra året lanserades semmelwrapen av Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Detta har bidragt till att semlan blivit trendig.

-Semmelhysterin är utan dess like, säger Oscar Målevik konditor och semmelmästare på Haga Tårtcompani & Bageri. I år vill vi leka med smakerna istället för med formen.

Nu lanserar hans bageri  en ny exotisk smaksensation i veckan ända fram till Fettisdagen den 9 februari. Först ut är en klassisk semmelbulle fylld med pistagemassa från rostade pistagenötter, syltad blodapelsin och apelsinblomsgrädde.

– Det finns ett geografiskt område som hamnat i centrum av många olika anledningar de senaste åren, men ännu inte främst pga smakerna. Mellanöstern är en värld som alltid fascinerat mig, med starka kulturella krafter som blir mer och mer påtagliga och kommer ta stor plats i vårt kök, säger Oscar Målevik.

–  Det finns så många fantastiska råvaror och smaker vi i svenska köket länge missat, men det kommer nu. Med en stark tillströmning av människor kommer nya influenser som vi kommer gynnas av på så många sätt! Vi välkomnar nya smaker, nya svenskar, likaså nya varianter av semlan!

 

 

2016-01-19T10:44:15+00:00