The Big Short – lysande om finanskrisen

Idag är det premiär för en av årets (första) mest hypade filmer – The Big Short, en film om finanskrisen 2007 – 2008 som utmynnade till att bli den värsta ekonomiska krisen för hela världen sedan depressionen på 30-talet.  

Filmen bygger på boken med samma namn från 2010 och låg på NY Times bestseller lista i 28 veckor.

När fyra outsiders förutspår det storbankerna, medierna och regeringen vägrat tro på, världsekonomins kollaps, får de en idé: The Big Short. En vågad investering leder dem till det moderna bankväsendets allra mörkaste hörn.

Det som blev en konsekvens av en överbelånad och övervärderad bostadsmarknad i USA, blev några andras guldägg.  Istället för att ta fasta på alla jobb som gick förlorade (bara i USA nio miljoner människor!), de människor som blev hemlösa och objekt som tappade i värde tar filmen fasta på människorna som gjorde mångmiljonvinster på katastrofen. I filmen ser vi dem gestaltas av Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell och Christian Bale.

Filmen är regisserad av Adam McKay före detta huvudförfattare till Saturday Night Live men som också regisserat Anchorman.

Filmen är även nominerad till  bästa film i årets race om en Oscar, men kan gå hem med fyra statyetter till för bland annat bästa manus och regi.

Intressant och veta är att efter finanskrisen är det bara EN person som satts i fängelse, Credit Suisse anställde Kareem Serageldin och nästan alla system som orsakade kollapsen används fortfarande, fast under andra namn.

Enligt professor och experter som sett filmen så är de exakt så här det gick till.

The Big Short har premiär i Sverige den 22 januari. Se den, om så bara för att få ett uppvaknande i hur skört det finansiella systemet i världen är.

 

 

 

2017-03-13T11:50:25+00:00