Renew rekommenderar: Nu skriver sig kvinnorna bort från kärlekspakten

Plötsligt kommer flera böcker på samma tema: kvinnliga författare som vägrar diskretion och berättar från relationernas hemligaste rum. Dagens Nyheters Åsa Beckman skriver om linjen från Carina Rydberg till Aase Berg och Martina Haag.

Samtidigt som julkalendern Tusen år till julafton snurrar för fullt så ligger Martina Haags bok Det är något som inte stämmer på på nattduksborden i många hem.

Beckman skriver:

”Hur det är att vara den där bedragna frun skildras i Martina Haags roman ”Det är något som inte stämmer”. Där är Petras man Anders otrogen med Klara Boman, som han spelar in en tv-serie med. (Den som följt skriverierna om skilsmässan mellan paret Martina och Erik Haag kan inte låta bli att se vissa paralleller till verkligheten).

När Petra åker ut till familjens skärgårdshus hittar hon en ljusstake bredvid dubbelsängen. Hon försöker först slå bort synen, tänker ut olika rimliga förklaringar, tills det slår henne: ”MAN TÄNDER BARA ETT STEARINLJUS VID SÄNGEN FÖR ATT DET SKA KASTA ETT GYLLENE SKIMMER ÖVER DE NAKNA KROPPARNA SOM VÄLTRAR SIG VÄLLUSIGT BLAND KUDDARNA.”

Hon är inte först. En rad kvinnliga författarna väljer att berätta eller hämnas, om du så vill, berätta sin historia om svek inom relationer. När Carina Rydberg skrev sin bok Den högsta kasten 1997 var det en utelämnande historia om att bli en del av något för att sedan bli bortvald. Med boken fick hon sista ordet, eller som hennes sista rad i boken.

Du kommer att minnas mig nu.

Läs mer om en stark vittneskultur bland kvinnliga författare – på gott och ont.

Dagens Nyheter: Nu skriver sig kvinnorna bort från kärlekspakten

Läs också:

Martina Haag: ”Det är något som inte stämmer”

 

2015-12-08T13:16:31+00:00