Julklappstips – CP-barnet kampen, sorgen, glädjen

Lena Helgesson är mamma till ”Grabben i kuvösen bredvid”, ståupparen, författaren och skådespelaren Jonas Helgesson. Jonas har vid alla sina föreläsningar tackat sin mamma för vad hon betytt för honom och många har frågat: hur var det för henne?

I boken CP-barnet berättar hon för första gången själv om kampen, våndorna och lyckan med att vara förälder till ett barn med stora behov.

– CP-barnet är en berättelse om kamp, sorg och glädje. Min sons cp-skada blev min värsta fiende. I CP-barnet berättar jag om våndan som jag ofta kände, men också om all lycka, säger Lena Helgesson.

Förlossningen var oerhört dramatisk, och Lena trodde att både hon och barnet skulle dö. Sen kom en period av ren och skär babylycka, innan hon med den nyfödde gick på läkarbesök och fick en liten skrift i sin hand: CP-barn. Det handlade om hennes son.

”Att jag inte kunde acceptera min sons cp-skada blev som att gå ut i krig mot en allt för stark motståndare. Striden både styrkte mig och knäckte mig. Den gav kraft men tog också kraft. Jag ville ge min son allt, all min kärlek ville jag ge honom. Jag ville ge mitt liv för honom. 

Vid ett psykologbesök kom jag plötsligt till insikt om vad min son kunde, vad han hade lärt sig, vilken utveckling som hade skett. Mina ögon öppnades. Jag fylldes av en stor tacksamhet. En tacksamhet som läkte mitt hjärta. Jag fick sluta fred med cp-skadan. Jag fick sluta fred med mig själv.”
  – ur boken

Lena Helgesson har arbetat större delen av sitt yrkesliv som medicinsk sekreterare men är numera pensionär. Hon bor i Billdal utanför Göteborg tillsammans med sin make Lars. Hela hennes royalty för boken går oavkortat till Erikshjälpens arbete för funktionshindrade barn.

Titta på: 

 

Fyrtio minuter. Så länge var Jonas Helgessons hjärna utan syre. Till slut började hans liv igen – ett liv som CP-skadad.
Men Jonas beslutade sig tidigt för att inte bli en av Hjälpmedelscentralens stammisar. Han ville ju spela golf och ta körkort, och i all hemlighet drömde han om att göra det omöjliga: att tala inför publik. Vi har följt honom en dag i Malmö när han har final på sin stå upp turné.

2015-12-13T16:07:37+00:00