Honung – smakrikt, nyttigt och dessutom klimatsmart

Tycker du om sötsaker? Ja då är du inte ensam. Men visste du att de finns ett bra sätt att tillfredsställa ditt sötbehov och samtidigt på kuppen stötta Sveriges behov av pollinering?  Om inte, så heter svaret honung.  Här kommer fem skäl:

1. Honung har ett bredare smakspektra än socker och smakar på olika sätt beroende på vilken sort det är. Svensk sorthonung kan komma från till exempel ljung, lind, klöver, skogsväxter eller raps. Genom att prova olika sorters honung kan du utveckla smakerna på dina favoriträtter och bakverk. Honungen är en säsongsvara som hämtar sin smak från nektargivande växter.

2. Honung har ett lägre GI än socker, och smakar mer.

Honung består av enkla sockerarter som fruktos och glukos, som har lägre GI, enligt professor Ingemar Fries vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Den upplevs också mycket sötare av våra smaklökar så det behövs en mindre mängd för att det ska smaka lika sött som socker.

Man brukar säga att 3 msk honung motsvarar 4 msk strösocker.

Tänk också på att honung innehåller 20 procent vatten, du kan behöva minska lite på vätskan.

3. Honung innehåller fler nyttigheter än socker: Båda sötningsmedlen innehåller glukos och fruktos. Men när vitt socker tillverkas förstörs de enzymer, proteiner, vitaminer och syror som ursprungligen finns i sockerrör och sockerbetor. Kvar blir enbart ”tomma kalorier”. Honung däremot värms endast upp en kort tid,om den värms över huvud taget, vilket innebär att det mesta av de nyttiga egenskaperna finns kvar. I socker är glukos och fruktos bundna tillsammans som sackaros, medan de i honung är enkla beståndsdelar. Detta gör att honung innehåller mer lättillgänglig energi än det som finns i vitt socker.

4. Honung är ett billigare och nyttigare ersättning för glukos i till exempel kola och glass. Honung ger också saftigt bröd med frisk sötma.

5. När du använder svensk honung gynnar du de svenska biodlarna och bidrar direkt till pollineringen av grödor och vild natur här i landet.

I kampanjen Naturligt Söt har konditorer som Elisabeth Johansson och Anders Oskarsson, ujecgt0uk00d3ntgtxuvbagare som Maria Printz, Sébastien Boudet och Petrus Johansson samt kockar som Lisa Lönner Pulkkinen, Rune och Fabian Kalf Hansen, Paul Svensson, Titti Qvarnström och Brydlings bidragit med 10 spännande recept med honung. Allt för att stötta den svenska biodlingen och vårt nationella behov av pollinering. Bland recepten finns allt från Granrisdrinkar med honung och Bryggarbröd till Fransk honungsnougat och de Bästa pepparkakorna. Du kan ladda ner receptbroschyren HÄR.

2017-03-13T11:50:27+00:00