The Wolfpack går upp på svenska biografer – läs mer om bröderna Angulo

Den omtalade dokumentärfilmen The Wolfpack om familjen Angulo som växer upp i en lägenhet på Manhattan utan kontakt med omvärlden, bara med pappans filmsamling, går på fredag upp på de svenska biograferna.  Filmen vann juryns pris för bästa dokumentärfilm vid filmfestivalen i Sundance och väckte nyligen mycket uppmärksamhet på Stockholm filmfestival.

Regissören Crystal Moselle, som ligger bakom ”The wolfpack”, fick syn på bröderna 2010 när de tog en av sina första egna promenader på stan. Då hade de just gjort uppror mot sin far.

Familjen bestående av sex söner, en dotter och modern Susanne kontrollerades dag som natt av pappan. Till slut får en av bröderna, Makundo Angulo, nog och iklädd mask beger han sig ut i verkligheten.  Barnen hade då hemundervisats av sin mor och bara lämnat bostaden – under föräldrarnas uppsikt – mellan fyra och nio gånger per år (ett år gick de inte ut alls).

Fredrik Strage skriver i Dagens Nyheter. ”Wolfpack” är en egendomligt upplyftande film om en tragedi. Moselle har kritiserats för att hon inte gräver djupare i det tyranni som Oscar Angulo enligt bröderna utövade i 14 år. Han framstår som en hippiefilosofisk lightversion av Josef Fritzl. Men regissören är mer intresserad av hur kreativa och charmiga barnen blev, mot alla odds. Hon tecknar ett så ömsint porträtt av dem att filmen tangerar Rousseaus idéer om den ädle vilden. Bröderna säger att de överlevde tack vare moderns kärlek, som gjorde att de behöll förståndet, och filmtittandet, som fick dem att känna sig levande. 

Den 4 december går filmen upp på svenska biografer.

 

Sveriges Radios Kulturnytt träffade två av bröderna, Eddie och Mukunda Angulo när de gästade filmfestivalen i Stockholm.

Lyssna här.

Entertainment Weekly: The Wolfpack: The story behind the unbelievable new documentary

 

 

2015-11-29T16:18:45+00:00