Svensk journalist riskerar fängelse i Kosovo

Tidigare SR-journalisten Milaim Zeka står åtalad i EU:s domstol i Kosovo för att ha röjt ett skyddat vittnes identitet. Vid fällande dom riskerar han fängelse i max fem år eller runt 2,5 miljon kronor i böter.

— Det enda som kan rädda mig är ett agerande från mina kollegor, säger Milaim Zeka.

Rättegångarna har pågått sedan oktober 2013 – i december faller domen. Trots att Milaim Zeka varken publicerat det skyddade vittnets namn eller intervjun med honom, menar åklagaren att de som satt runt omkring på caféet i norra Kosovo när mötet mellan Zeka och vittnet ägde rum, kan ha förstått vem vittnet var. På det sättet ska Milaim Zeka ha utsatt honom för fara.

— De gör det för att skicka en signal och tysta ner andra journalister i Kosovo. ”Om vi kan förstöra en svensk journalist, vad kan vi göra mot er?” säger Milaim Zeka.

I Kosovo och Albanien är Milaim Zeka något av en kändis. Varje tisdagskväll sänds hans talkshow à la Uppdrag Granskning på nationell tv. Förra året var han jury i albanska Dancing with the stars. Han är känd för sina tv-program som avslöjat flera fall av korruption och maktmissbruk bland högt uppsatta tjänstemän och politiker.

miliamrättegångJag träffar 53-åringen på det finaste hotellet i Pristina, men han själv verkar ödmjuk snarare än snobbig. Några fåror sitter stadigt i pannan och grånande sidor sträcker ut sig på hans annars mörka hår. Vi slår oss ner i en soffa i ett rum bakom baren, för att åtminstone någorlunda undkomma ljudet från kvällens trubadur. Han berättar att det är exakt samma soffa han suttit i tillsammans med Lars Adaktusson. De hade pratat i tre timmar om Milaims situation. Han verkar också vara den enda som kommit för att visa sitt stöd.

— Det som har gjort mig väldigt sårad är att mina svenska kollegor har varit stentysta. Jag tycker att det är absurt att ingen av dem har kommit till rättegångarna. Då skulle domstolen inse att – aha, vi anklagar en svensk journalist.

Till Sverige kom Milaim Zeka som 21-åring. Han började tidigt jobba inom journalistiken och var under flera år anställd på Sveriges Radio. Han har även jobbat för Uppdrag Granskning, Striptease, BBC och CNN. Han är far till tre döttrar, varav en bor i Stockholm, en i Polen och en tillsammans med honom och hans fru i Pristina. Milaim Zeka valde att efter Kosovokriget 1999 säga upp sig från sitt jobb på Sveriges Radio för att återvända till Kosovo.

— Jag ville inte bli någon jävla robot. Det är det man är på SR och Svt.

I Pristina jobbar Milaim Zeka med grävande journalistik. Det är också så han hamnat i den sits han är i i dag. Efter Kosovos självständighet 2008 påbörjades ett av EU:s dyraste projekt någonsin, EULEX-Kosovo. Det är EU:s polis-, tull- och rättsinsats i Kosovo som med en årlig budget på 111 miljoner euro ska hjälpa landet att bygga upp ett rättssäkert samhälle. Milaim Zeka börjar gräva i en italiensk EULEX-domare, Marizio Salustros bakgrund. Han gick från att vara domare till att bli chefsåklagare inom EULEX, men hade tidigare blivit sparkad från sitt jobb i Italien på grund av lagbrott.

rättegång2Milaim Zeka sänder ett program som handlar om korruption inom EULEX, och blir efter det inkallad till Salustros kontor. Där hävdar Milaim Zeka att han blivit hotad av Salustro. Denne ska ha anklagat Milaim Zeka för att försöka förstöra hans karriär, och att han för det kommer hämnas mot honom.

Milaim Zeka sänder ännu ett program om korruption inom rättsväsendet. Kort därefter, i november 2013, står 50 poliser utanför hans hem. De söker igenom hans hus men hittar ingenting. Det var bara Milaim Zekas fru Edlira Zeka som var hemma den dagen.

— Jag sa till dem att det är inte Usama Bin Ladin som bor här, varför har ni kommit så många? säger hon.

Hon berättar om den maktlöshet och ilska hon känner just nu. Hon, liksom Milaim Zeka, är helt övertygad om att hela rättegången är en hämndaktion. Det är Marizio Salustro som har väckt åtalet mot Milaim Zeka. Marizio Salustro är dock numera avskedad från sin tjänst och jobbar i dag i Belgrad. Rättegången fortsätter ändå.

— Vi har inte fri press i Kosovo.

Men går det att göra något åt korruptionen här?
— Det enda jag har lyckats med är att skapa en positiv opinion, men för det har jag fått betala ett högt pris. Efter mina program har de rivit min studio, sökt igenom hela mitt hus och tagit alla kontakter och datorer från vår redaktion. Det har förstört hela arbetet jag byggt upp.

En man går förbi oss där vi sitter i soffan. Han stannar plötsligt upp och tittar på Milaim Zeka. Trots min bristande albanska
förstår jag att han hälsar vördnadsfullt på honom, milaim2nyuttrycker sin respekt och säger tack för det arbete han utför. Milaim ler och tackar tillbaka. Men det är en nedstämd journalist som sitter bredvid mig i soffan. En man som drömde om att när EU kom till Kosovo skulle de hjälpa till att bygga upp ett demokratiskt land. Genom sitt yrke har han insett att så blev inte fallet. EULEX:s mandat i Kosovo går ut i juni nästa år, men ingen vet säkert om det verkligen kommer betyda slutet för EU:s rättsinsats i Kosovo. Milaim Zeka påpekar samtidigt att han inte vill att EULEX lämnar landet, och att det finns många duktiga människor inom den 1600 man stora personalstyrkan.

— Jag är idealist. Jag har suttit i fängelse i forna Jugoslavien för att jag har sagt vad jag har tyckt. Min största dröm var att en dag komma tillbaka för att hjälpa mitt folk bygga upp ett demokratiskt samhälle. Än idag är jag idealist. De enda människor jag lyssnar på är mina döttrar. De tycker att jag gör ett fantastiskt jobb, och därför fortsätter jag. Den dag mina döttrar säger: pappa det är inte värt det – då slutar jag.

Under december faller domen. Som mest kan den ge Milaim Zeka fem års fängelse, eller 2,5 miljon kronor i böter.

Ångrar du att du gav dig in i det här?

— Absolut inte. Jag har under tiden jag står anklagad fortsatt med min verksamhet på samma sätt. Jag kommer att fortsätta. Det är en journalists jobb att skriva, och inte lyssna på dem som vill tysta en.

Fyra snabba:

Född: 25 oktober 1962 i Kosovo. Flydde till Sverige 1982.
Bor: Pendlar mellan Stockholm och Pristina.
Familj: Gift med Edlira Qefalija Zeka. Har tre döttrar, varav den äldsta jobbar i Stockholm, näst äldsta studerar i Gdansk, och den yngsta, 7,5 år, bor med honom och frun i Pristina. Jobb: Äger mediabolaget Pa Rrotlla i Pristina och jobbar som grävande frilansjournalist.

Text: Ida Linde

2017-03-13T11:50:29+00:00