Så bokar du den billigaste resan

Flyg på kvällen en tisdag och boka 53 dagar innan avresa, då är chansen störst att du hittar den billigaste resan. Ny resestatistik av momondo med över 12 miljarder resesökningar visar på tydliga prisskillnader beroende på när du bokar dina resor.

Över 12 miljarder flygpriser i ny resestatistik från momondo visar att de billigaste flygbokningarna i snitt görs 53 dagar före avgång, då går det att spara i genomsnitt 26 procent jämfört med att boka samma dag som du reser. 65 procent av resorna har billigast avgångar på tisdagar och mer än varannan resa (51 procent) har billigare avgångar på morgonen, innan klockan 10. En tredjedel av avgångar (32 procent) är som dyrast mitt på dagen.

– Det är lönsamt att boka i förväg, och gärna närmare två månader innan för bästa pris. Att resa på tisdagar och boka kvällsflygningar är också heta tips för bättre pris. Däremot ska man akta sig för fredagar och lördagar om man vill resa så prisvärt som möjligt, säger Robin Eriksson, Sverigechef momondo.

Resestatistiken  visar att biljetterna är dyrast om du bokar samma dag som avresan. Dyraste dagen att flyga på är lördagar tätt följt av fredagar. Även faktorer såsom årstid, flygplats och flygbolag avgör resans pris.

– Vi har i tidigare undersökningar sett att mer än en tredjedel av svenskarna planerar sin resa 2-3 månader i förväg. Många följer alltså redan våra råd när det gäller att boka den billigaste resan, fortsätter Robin Eriksson.

Nästan halva priset till London
London är ett av svenskarnas mest populära resmål. Den som vill resa dit kan spara pengar genom att vara medveten om vilken veckodag och tidpunkt för bokningen som är bäst.

– Vår data visar att den som vill boka en resa till London kan tjäna hela 45 procent om det görs 50 dagar i förväg, jämfört med att boka samma dag då det är som dyrast, avslutar Robin Eriksson.

När ska du boka resan?

  • Boka 53 dagar i förväg – då kan du i genomsnitt spara 26 procent.
  • Biljetterna är dyrast samma dag som avresan.

När ska du flyga?

  • Kvällsavgångar mellan klockan 18:00 och 00:00 är de billigaste avgångarna.
  • Det är dyrast att flyga mitt på dagen, tätt följt av morgon och eftermiddag.
  • Tisdag är den billigaste veckodagen att flyga på.
  • De dyraste veckodagarna att flyga på är lördag, som är 11,5 procent dyrare i genomsnitt än att flyga på än en tisdag.


Om sammanställningen

I resestatistiken ingår 12 630 908 931 priser till 100 av de mest populära flygrutterna på momondo.se. I snitt ingår 126 309 089 biljettpriser per rutt. I sammanställningen över Londonresorna ingår 405 876 679 biljettpriser.

Läs också: Så bokar du den billigaste resan

 

2015-11-12T10:25:51+00:00