Nu kommer Airdine – boka en hemmamiddag

Samma princip som Airbnb, fast istället för boende så förmedlas middagar hemma hos någon. Det är affärsidén bakom Airdine som smygstartar i Göteborg just nu och kommer att lanseras internationellt i början av nästa år.

Idén är egentligen enkel. Det finns människor som gillar att bjuda hem folk på middag, och det finns de som vill äta. Så på samma sätt som Airbnb erbjuder sovplats, så erbjuder Airdine en möjlighet att boka en middag hemma hos någon man inte känner.

Appen testas i Göteborg just nu och målet är att få 1 000 testpiloter, för att göra en storskalig lansering i början av 2016. Bakom står Avenyfamiljen som redan driver en rad krogar i Göteborg, bland annat i gamla Auktionsverket på Tredje Långgatan.

– Det bygger på att man har en smartphone. Vi har bara gjort en app. Det är en direkt tjänst som är enkel att använda. Man kan inte boka långt innan utan bara ungefär ett dygn i förväg, säger Jonas Järvmarker ägare till Avenyfamiljen.

När man öppnar appen kommer det upp en karta över var man befinner sig. Där kan man se vilka som erbjuder middagar i området det närmaste dygnet, hur många platser det finns och vad det kostar. Sedan är det bara att klicka och boka, om man är registrerad användare. Betalningen sker via appen och både värd och gäst godkänner och betygsätter varandra. Samma princip som Airbnb och Uber.

– Det är ett jättemeck i dag med ändringar och på våra restauranger så tar man emot mindre av bokningar och mer av ombokningar, avbokningar och ändringar i sista stund. Med Airdine kan man endast boka dagen innan och inte ändra. Värden kan inte planera middagen långt i förväg, men det går inte ändå eftersom det kan bli sena avbokningar.

Det finns redan i dag ett 30-tal liknande tjänster fast med begränsad användning, de största är Eatwith och Vizeat. Men ingen av dem är lika enkel att använda som Airdine. Därför hoppas Järvmarker att hans app ska bli den som slår igenom på riktigt. Men konkurrerar han inte med sig själv?

– Ja, kanske men egentligen tror jag inte att det kommer ta så många gäster från krogarna. Detta är en egen idé som drivs via ett dotterbolag till Avenyfamiljen. De legala frågorna är utredda vi har registrerat varumärket globalt och siktar högt. En hygglig utmaning, men jag gillar att bli utmanad och göra nåt nytt.

Som jag skrivit tidigare så är jag övertygad om att de sociala delningssajterna måste anpassa sig till lagar och regler. Något annat är inte acceptabelt. Det har Airdine förstått och regelverket är omfattande.

– Vår ambition är att jobba med lagstiftarna och följa alla regler och lagar. Vara helt transparenta. Lämna ut uppgifter till skattemyndigheterna i respektive land och de begär detta. Vi kan och ska inte driva bolag som bryter mot lagar eller verkar i en gråzon, säger Järvmarker.

2017-03-13T11:50:29+00:00