Listan på Europas bästa julmarknader

Allt fler svenskar kombinerar julshoppingen med en storstadsweekend. Här är listan över Europas bästa julmarknader. 

November ligger runt hörnet och för många av oss betyder det just en sak.. att julen närmar sig med stormsteg. Samtidigt är hösten och vintern högtiden för cityresor, därför väljer allt fler av oss att kombinera semestern med julshopping.

I november och december överöser våra europeiska storstäder oss med julmarknader, Apollo har listat de marknaderna du inte bör missa:

London: Storfavoriten London levererar alltid, och speciellt perioden före jul, då dekoreras staden med spektakulära juldekorationer och erbjuder många olika julmarknader. Favoriterna ärChristmas at KewHyde Park Winter Wonderland och Winter i Hackney.

När: Från 19 november till 3 januari 

Prag: Julmarknaderna i Prag kvalar in som några av Europas bästa! De är uppdelade på två torg i gamla stan med endast fem minuters promenad mellan varandra. Och med den vackra staden i bakgrunden kommer julstämningen garanterat att infinna sig.

När: Från 28 november till 1 januari 

Berlin: Belin kan med all säkerhet kallas Europas julstad, med otaligt många julmarknader att välja mellan. Du hittar dem på Gendarmenmarkt, Alexanderplatz, Opernpalais och Potsdamer Platz. Friluftsmuseet Domäne Dahlem har också julmarknad på helgerna fram till jul, här finner du julverkstad för barn och mycket mer. Vill du ha nostalgisk stämning ska du ta dig till Slottet Charlottenburg.

När: Från 28 november till 20 december.

Bryssel: Utbrett över 2 kilometer i den gamla staden på Grand-Place finner vi ”Winter Wonder”, som inte enbart är en marknad utan mer som en festival. Marknaden har nyligen utsetts till Europas tredje bästa, men har som mål att bli bäst inom snar framtid! Där kan du hitta åkattraktioner, isbanan och parader – och naturligtvis säljstånd och matställen.

När: Från 27 november till 3 januari 

Budapest: På julmarknaden Vörösmarty Square i Budapest kan du vandra bland de hundratals stånden som säljer unika juldekorationer och andra hantverk. Förutom det finns det utställningar och underhållning och dessutom förvandlas fasaden av byggnaden Gerbeaud till en stor adventskalender, där ett nytt fönster öppnas dagligen fram till julafton.

När: Från 13 november till 6 januari

Riga: Det sägs att traditionen att dekorera granen kom från Lettland och Riga. Om det är sant, vet vi inte, men vi kan garantera julstämning när du besöker julmarknaden i Gamla stan. Här finner du jul-workshops och en trevlig stämning. Bås med hantverk och delikatesser.

När: Från november 29 till 7 januari 

Krakow: Gamla stan i Krakow är väldigt vacker, och perioden före jul är inget undantag. På Rynek torget vandrar du bland otaligt många stånd som låter dig frestas av alla läckerheter. Det finns även lokala hantverk såsom strumpor, hattar och smycken att fylla julklappssäcken med.

När: Från 29 november 

Tallin: Julmarknaden i Tallin har i flera år varit på topplistan över Europas bästa marknad! Gamla stan i Tallin omtalas ofta som en ”saga” och har en fin miljö för traditionell julstämning. På marknaden kan du köpa allt som hör julen till och även få en glimt av tomten med hans renar på helgen.

När: Från 21 november till 8 januari

Barcelona: På julmarknaden Santa Llucia i Barcelona hittar du hundratals marknadsstånd och julkrubbor. Här kommer du i julstämning med musikaliska parader och fina utställningar.

När: Från 28 november till 23 december

Glöm inte! 

Om du köper julklappar utomlands kontrollera skatter och eventuella tullavgifter på de varor du köper. De flesta varor värda mindre än 200 kronor är befriade från tullen. Men över detta belopp kan det tillkomma tullar och avgifter på till exempel textilvaror och choklad! 

 På tullverkets hemsida kan du läsa mer om tullen och avgifter för julhandlen utomlands.

2015-11-08T11:56:18+00:00