Med Skylake så förändras vår syn på datorer

Om du tycker att det låter konstigt att leta i en tjock telefonbok efter en musikbutik för att sedan ringa och se om de har den senaste plattan från Ryan Adams så kan det bero på att du helt enkelt vuxit upp i en värld där det är en självklarhet att man får tag i den information, och de produkter, som man behöver med ett knapptryck.

Men trots att det numera är så smidigt att ladda ner den senaste hitten till surfplattan så tycks vi inte nöja oss med detta. Det ska gå snabbare, för vem orkar sitta och titta på en blinkande download-symbol alltför länge? En av veckans snackisar är Skylake och det är inte svårt att förstå varför, för med Skylake så förändrar Intel återigen hur vi ser på datorer och surfplattor.

 

logo_intel

Skylake ändrar spelreglerna

Den första september 2015 så presenterade Intel en ny generation av processorer som går under namnet Skylake. Det här är processorer som på ett makalöst sätt förändrar spelreglerna vad gäller datorers prestanda och energiförbrukning. Intels team i Haifa i Israel har med hjälp av team från Indien och USA lyckats nå ett resultat där man får trettio gånger bättre grafik än vad som är fallet i de bästa datorerna som används idag. Inte nog med det, prestandan fördubblas och batteriet får tre gånger så långt liv med Skylake!

Intel kan konstatera att: “Skylake fördubblar prestandan, tredubblar batteritiden och erbjuder grafik som är trettio gånger bättre än det som tidigare har erbjudits.”

Det spelar ingen roll om du älskar att satsa på casinospel online eller om du är professionell designer som behöver en dator som klarar av tio program öppna samtidigt utan att börja hacka tänder. Med nya Skylake processorer så kan man till och med räkna med ett batteri som klarar aktivt arbete tio timmar i sträck, och det är ju något som väldigt många har behov av.

Historisk händelse

Intel är minst sagt nöjda med Skylake och de använder riktigt starka ord för att beskriva den nya innovationen. Man talar bland annat om att det här kommer att förändra folks förhållningssätt till datorer. Under en presskonferens i Petach Tikva så sade Shlomit Weiss som är VD för Intels Platform Engineering Group till Times of Israel:

– Prestandan såg fantastisk ut i ritningarna men det var när jag såg de faktiska produkterna med Skylake teknologin som jag förstod att vi här har något som är fullständigt unikt.

Shlomit Weiss har meddelat att det rör sig om en processor med egenskaper som vi inte ens kunde föreställa oss för några år sedan. Samtidigt så är den nya tekniken anpassningsbar till Microsofts system och Windows 10. Det här beror dels på att man samarbetade med Microsoft under utvecklingen av Skylake. Rör det sig om en historisk händelse? Kommer vi inom några år att se på år 2015 som det år då datorerna totalt förändrades? Det här får tiden utvisa, men det står helt klart att det här rör sig om processorer som kommer att göra det bra mycket enklare att använda sig av en PC, laptop eller surfplatta.

Längre batteritid

Den största bedriften med Skylake är onekligen det som rör batteritiden. Med Skylake så kan man aktivt använda sin dator under tio timmars tid. Det här blir möjligt tack vare att energiförbrukningen har kapats med hela 90 %! Om en vanlig laptop med omkring fem år på nacken drar mellan 40 och 45 watt för full kapacitet så kommer samma dator ner på ensiffrigt watt tal med den nya processorn. Det här har Intel lyckats med genom att lägga över hanteringen av kraft på processorn istället för att i enlighet med normen dela upp den mellan operatörssystem och processor. Med det nya upplägget så har man fått fram en otroligt snabb processor som också spara på energin.

Dags att byta till Skylake processor

Skylake består av en flotta av processorer som är framtagna för olika typer av datorer och surfplattor. De här processorerna förväntas bli tillgängliga under de kommande månaderna och det här är något som väldigt många ser fram emot. Betänk möjligheterna med en dator som fungerar snabbare än någonsin, som återger grafik på ett helt nytt sätt, och som drar en tredjedel av den ström den normalt sett behövt för att klara av dagliga arbetsprocesser. Det säger sig självt att det här är en innovation som kommer att förändra vad vi förväntar oss av våra datorer så man kan ju bara undra vad nästa steg blir.

 

2017-03-13T11:50:31+00:00