Det mörka rummet – veckans medieblogg om hatet på nätet

Minns ni partyna i mellanstadiet när någon plötsligt kom på att vi alla skulle in i ett mörkt rum och sedan ”ser vi vad som händer”? Vad som hände var väl att alla tog sig lite lagom mycket friheter och några drog sig mot hörnen för att slippa vara med.

När man ger sig in i den digitala världen så kan det stundtals likna det där mörka rummet. När det bara är du och din skärm och man kan gömma sig bakom anonymiteten så blir det ganska snabbt fritt fall in i människans mest mörka rum.

När vi startade den här sajten för några år sedan, så drog vi ganska snabbt igång en Facebooksida i anslutning och lade glada i hågen upp en bild på oss själva. Inte ont anade. Det dröjde inte många dagar innan den första sexuella anspelningen landade i inboxen. Jag minns att jag var lika förundrad som chockad av att någon tog sig friheten att göra anspelningar och ganska grafiskt berättade vad de skulle göra med oss. En vilt främmande människa. Lika fascinerande var det ju att någon faktiskt tagit sig tid att sitta och plita ner dom där raderna.

Vi har i sammanhanget varit mycket förskonade. Det är betydligt värre för dem som är offentliga personer. Speciellt det  groteska hatet som alltför ofta landar i deras inboxar. Minns.

Nu ska MySafety hjälpa människor som drabbas av näthat. Tillsammans med Nyheter 24 går de ut i kampanjen #mernätkärlek.

Den fjärde november har de utsett till ”No hate-dagen”. Med start idag och fram till dess kommer de att belysa näthatsproblematiken ur olika perspektiv, men också lyfta fram de goda exemplen. Vid kampanjens final ska Nyheter 24 och MySafety dela ut det nyinstiftade priset ”Årets nätängel”, som går till en person, organisation eller företag som på ett aktivt sätt förhindrat eller minskat näthat.

Att det här blivit en verklighet som våra barn växer upp är påtagligt. Instagramkonton som först kan kännas ganska oskyldiga växer och blir rena mobbingfällor. Skolor som försöker hänga med i utvecklingen, men ofta ser en vecka för sent att oron i klassrummet egentligen startat på nätet. Föräldrar som pratar integritet och ”är det ok att kolla sitt barns telefon med jämna mellanrum?”  Ämnet: etik på internet är snart mer regel än undantag.

I höst kommer även Uppdrag granskning göra ett krafttag i granskningen av hatet på nätet. De kommer granska tonen på sajter och appar som Kik, Ask, Youtube, Snapchat och andra forum där vuxna lyser med sin frånvaro. Hur ser hatet ut? Vad får hatet för konsekvenser för de unga som drabbas? Vilken hjälp finns det att få?

Ser fram emot den granskningen, här gäller det att hänga med i den nya verkligheten – och tända lamporna.

The Martian  – veckans tajming

Är det inte förundrande att filmen The Martian går upp samma vecka som Nasa slår på jättestora trumman för att ha hittat rinnande vatten på Mars. Nasa har alltid varit duktiga på sin marknadsföring, men den här tajmingen är nästan för bra. Den konspiratoriskt lagda kan ju tänka att de vetat om det här med vattnet ett tag men väntat, eller tvärtom studion säger vi har den här filmen på g låt oss slå två flugor en smäll. Eller så var det bara en ren lyckträff.

 

Över hälften av oss tittar på TV i mobilen 

Enligt en rapport från Consumer Entertainment Index 2015 så tittar över 55 procent av svenskarna  på rörlig bild i mobila enheter. I  undersökningen konstaterar de att svenskarnas tv-tittande på mobila enheter (smartphone, surfplattor och laptops) ökar snabbt och tillväxten sker främst bland de lite äldre konsumenterna (35-64 år).

Bakom  rapporten Consumer Entertainment Index står kabeloperatören Arris.

 

Hur tänkte ni?! 

”Call of dutys” officiella Twitter-konto rapporterade i veckan om en pågående terrorattack i Singapore, och uppmanade invånarna att hålla sig inomhus. På kontot skrevs att det rådde undantagstillstånd och att invånarna uppmanades att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster för utanför pågick upplopp och skottlossning.

Tweetsen, som gick ut till 2,8 miljoner (!) följare, var dock falska – och istället en del av den pågående lanseringen av den nya versionen av spelet, ”Call of duty: Black Ops 3”, som bland annat utspelar sig i  just Singapore.

Kritiken har varit omfattande efteråt och byrån Activision Blizzard har fått smäll på fingrarna.

 

Titt-tips – The walk

Robert Zemeckis (Forrest Gump, Tillbaka till framtiden) nya film, The walk, är ett svindlande drama om Philippe Petite, mannen som 1974 gick på lina mellan World Trade Center-tornen in N.Y.

I helgen var filmen invigningsfilm på New York Film Festival och nästa fredag har den premiär på svenska biografer, i 3D och 2D.

Gissar att det inte är något för den höjdrädde.

 

Här registeras dina drömmar

Stiftelsen Reach for Change vill nu promota socialt entreprenörskap genom sajten The never ending stories som släpptes i veckan. Här kan vi under några dagar följa fem personer, bosatta i olika världsdelar, (länder: Sverige, Ghana, Etiopien, USA och Kina) medan de sover.

Syftet är att Reach for Change vill uppmuntra och inspirera fler unga till att våga följa sin dröm samt belysa den viktiga betydelse som drömmar har när det kommer till att göra skillnad för andra. De skriver själva:

”Vi är övertygade om att bra idéer börjar i en dröm – därför har vi samlat drömmare runtom i världen som aktivt belyser historier som gjort livet bättre för barn. När drömmarna sover så utvecklas idéer i realtid på sajten. Galet? Se efter själv nu på en gång och utforska vår drömuniversum.”

 

Med en så kallad Beddit mäts personernas aktivitet om natten, och sedan presenteras data från deltagarnas sömn. Allt eftersom drömdeltagarna drömmer, väcks fler från Reach for Changes sociala entreprenörer historier till liv på sajten.

 

Johanna4

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Verksamhetsledare för Kaggeholm Media, undervisar i TV-produktion och journalistik och föreläser om media i Sverige och utomlands. Driver tidningen Renew Magazine tillsammans med Åsa-Mia Fellinger.

Följ skribenten: Instagram: Johanna_lebourne   Twitter: litsgaard

 

 

 

2017-03-13T11:50:31+00:00