​​En av de räddade chilenska gruvarbetarna till Sverige

Tidigare i oktober kom boken Djupt nere i mörkret – den sanna berättelsen om 33 män instängda i en gruva i Chile – och miraklet som räddade dem, skriven av Pulitzerprisvinnaren Héctor Tobar. Nu kommer Omar Reygadas, en av gruvarbetarna, till Sverige för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter av den stora gruvkatastrofen i Chile för fem år sedan.

Vad händer i en människa när svälten äter upp dig, mörkret är närmast totalt och tillvaron tycks vara bortom all räddning?

Under 69 mardrömslika dygn lever de i ovisshet och hela världen håller andan. Det som inte får hända händer. San José-gruvan i Chile rasar och 33 arbetare blir i stort sett levande begravda i berget. Männen befinner sig cirka sju kilometer in i gruvgångarna, cirka 700 meter under markytan.

De lever qxxmjvphbx17prqjefsfsom i en kista, ständigt ackompanjerade av öronbedövande ras i gruvgångarna. Men gruvan blir också som en slags kyrka där de söker tröst genom bön.

Ovan mark kan hela världen följa scenariot med den utdragna och komplicerade räddningsaktionen.

Mänskliga tragedier uppdagas också då fruar, barn och älskarinnor sörjer i provisoriska Camp Esperanza, där de lever i väntan på att männen ska räddas.

Ett borrhål, stort nog att ta upp gruvarbetarna, står klart den 12 oktober 2010. Den14 oktober har alla de 33 instängda männen nått ytan. Det är som ett mirakel, men olyckan förändrar männen och deras familjer för alltid.

Till och med när de fortfarande var begravda, var de 33 männen överens om att de kollektivt skulle dela sin berättelse om de mot alla odds skulle räddas.

Héctor Tobar var den de valde skulle få höra och berätta deras historia. Han har intervjuat alla de 33 männen och fått exklusiv ensamrätt till den osannolika historien.

 

 

 

Héctor Tobar är journalist och författare. Han har tidigare givit ut tre böcker: Som journalist har han vunnit Pulitzerpriset och skrivit många essäer och berättelser för Los Angeles Times. Han är född och uppvuxen i Los Angeles, USA, men har sina rötter i Guatemala.

Hollywoodfilmen The 33, med bland andra Juliette Binoche och Antonio Banderas, bygger på boken.

 

 

2017-03-13T11:50:30+00:00