TV-branschens jakt på kinderägg

Vem eller vilka behöver TV-branchen när drakarna  Netflix och HBO går in och tar allt fler marknadsandelar? Det var den stora frågan på programmet när  den svenska TV-branschen hade firmafest med först seminarium och sedan kalas förra veckan. Vad ska vi göra? Eller snarare VAD SKA VI GÖRA?!! Tablåerna försvinner och platt-TV apparater hemma på väggarna börjar samla damm när alla  ändå bara sitter med sina laptopar och högst privata tittlistor istället.

Det är ingen nyhet att TV-branschen numera vill ha multikompetenta människor som både kan ratta tekniken och innehållet, en person som är som ett enda stort kinderägg.  Talanger som vuxit upp med You Tube fenomen och själva lärt sig bemästra genren. När ingen ställer klockan efter Rapport längre utan jagar virala succéer istället, då krävs det snabbtänkta kreatörer. Åt vilket håll blåser vinden den här timmen?

Om man ska lyssna på de som stod på scen under seminariet så kommer innehållet bli (ännu mer) karaktärsdrivet. Korta format ”är det som lirar” enligt representant från Splay och kanalernas roll blir istället att peka åt vilket håll det blåser. ”Titta på det här vänner, det är bra”.

Gemensamt för alla på scen var dock att alla bra idéer överlever. Kanske inte första svängen i centrifugen som pitchbehandlingen lite elakt kallas på SVT, men skam den som ger sig alltså. Fila vidare.

Men det gäller att ha ett affärstänk. Eller som Peter Settman uttryckte det ”tänk affär, tänk volym”. Hur långt håller din idé, kan man tjäna pengar på den?

Framför allt, vem är din målgrupp? Lär känna dem på andra sidan, interagera med dem. Tiden då det var envägskommunikation är för länge sedan över. Som någon, kanske lite elakt, sa: När dreamhack samlar tusentals med folk i stora hallar för att spela dataspel, varför visas då fortfarande bandy på TV som når en betydligt mindre publik?

Så, är du ett kinderägg, då har du alla förutsättninar i det nya  TV-landskapet.

 

Per LärnströmGe nya ansikten chansen 

Jag gillar Per Lärnström. Verkligen. Han har en bra ton och känns stabil när han snitslar oss genom TV-kvällarna, (Dessutom har han gått på den skola där jag själv undervisar så nu ska jag inte sitta här och såga grenen jag själv sitter på.) Men kanske är just det problemet, kvällARNA. Pluralis. Per är aktuell i tre olika produktioner på TV4 i höst och med det sagt så känns det som att han har ganska mycket på sitt bord och…tja, TV4, visst finns det fler som skulle kunna få fronta?

Jag tror absolut att Per drar tittning till rutan och vi  vet väl alla  hur jobbigt det är att se en rookie innan den blivit varm i kläderna, men mångfalden behövs och för det en strategi.  Så behåll Per men ge fler chansen. Ok? Jag kan ger er tio namn på rak arm. Ring!

 

 

 

Skamligt!

Att inte UR Bokstavslandet vann kategorin bästa barnprogram, utan Kristallen istället gick till Kändisbarnvakten. Allvarligt talat?! När man springer på föräldrar redan i vimlet på plats som säger att “Bostavslandet har lärt mitt barn att läsa”, så undrar man när begreppet kvalitet ramlade mellan stolarna i rummet där juryn argumenterade för Kändisbarnvakten. Skäms.

Peter Settmans nya gig

 Peter Settman sålde Baluba 2011 för härliga 92 miljoner kronor och har nu istället startat igång Brain Academy. ”Ett talangdrivet internationellt produktionsbolag som söker begåvade människor på toppen av sin karriär för att göra vad de älskar mest – skapa, producera och leverera hög kvalitet , original och underhållande dramaunderhållning . Över hela världen. På alla plattformar.” I veckan sågs han på ett manuskonvent i Örebro och “möblerna har just kommt från IKEA”. Vi följer med spänning vad som blir första produktionen från Brain Academy.

 

Roligaste familjeunderhållningen på bio

 Det höll på att bli världskrig hemma när de vuxna i hushållet förra helgen vill utnyttja det fina vädret och barnen istället ville kliva in i biosalongen för att se Insidan ut. (Allt kom visserligen av sig när en av cyklarna hade blivit stulen och det blev fokus på det istället, men den här helgen var det nytt försök.) Otroligt underhållande om vårt känsloliv och hur det påverkar oss. Det är miljöer som långtidsminne, de undermedvetna, och tankebanor i en historia om Jenny som flyttar till San Francisco. Lika bra/kul för barn som för vuxna. (Och nu vet jag var alla pianolektionerna i låg och mellanstadiet tagit vägen. De har dammsugits upp eftersom det är precis det som händer om man inte använder sin kunskap.)  Se den!

 

Nyfiken på 

 Det ska bli spännande att se om SVT lyckas fånga den svårtflirtade hipstergenerationen som hänger på Trädgården med nya serien Boys (just det, en svensk re-make av Girls).

Vi följer killarna under början av en sommar när Victor precis hoppat av sin utbildning för att helhjärtat kunna satsa på deras gemensamma musikprojekt. Victor blir ohjälpligt förälskad i den struliga och självupptagna Alice samtidigt som Leo har ett osäkert förhållande till sin KK Lovisa som han till slut inser att han är kär i.

Dramakomedin »Boys« är en skildring av två killar som söker en identitet i ett samhälle där mansrollen håller på att förändras. De drömmer om framgång, gränslös kärlek och passionerat sex- men vad händer om man misslyckas?

Start 12 oktober

https://youtu.be/fOz2OkpNUzY

 

Läsvärt om Robert Redford

 Wall Street Journal har skrivit en lång feature om mannen som aldrig slutar jobba, 79 år gammal är han istället mer aktuell än någonsin med både filmen “A walk in the woods” och Truth.

Truth kretsar kring nyhetsankaret Dan Rather ( Redford ) under hans sista dagar på CBS News när han sänder ut en rapport om hur president George W. Bush åberopade privilegium och släktband för att undvika striderna i Vietnamkriget .

Det är något speciellt med Redford, för även om de blå ögonen fejdat något, som de skriver i artikeln, så har han fortfarande det. Eller som Barbra Streisand uttryckt det under en hyllningskväll till Redford.

” Du vet aldrig riktigt vad han egentligen tänker, och det gör honom fascinerande att titta på. Bob förstår kraften i återhållsamhet. Du kommer aldrig att få veta allt, och det är hemligheten, det är mysteriet. Det är det som gör att du vill fortsätta att titta på honom. ”

Läs mer.

Robert Redford: From Sundance Kid to Hollywood Legend

 

Bilden 

Alan

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är det med bilden som gör att plötsligt hela Europa ställer sig upp i en gemensam manifestation för att reagera på en humanitär katastrof som pågått länge? Jo,  om du vänder på pojken och lägger honom på en handduk under ett parasoll så skulle det kunna varit ditt barn som kanske legat och sovit middag på stränder  i sommar. Kanske inte heller många sjömil från den turkiska badorten Bodrum där bilden är tagen.  Finns det något mer hudlöst än barn i utsatta positioner? Och när sedan pappan berättar om hur hela hans familj bokstavligt glidit honom ur händerna, då kan man inte ta in mer.

”En våg välte båten och jag höll mina barn medan min fru och jag försökte hålla oss fast vid båten. Efter en timme dog mitt första barn och jag var tvungen att släppa honom för att kunna hjälpa mitt andra barn. Men han dog också så jag släppte honom för att kunna hjälpa hans mamma men då var hon också död. Vad kunde jag göra? Jag låg i vattnet i nästan tre timmar innan kustbevakningen kom”

Då vet man att bilden för evigt kommer vara kvar på näthinnan. Och det ska den, den ska ligga där och gnaga tills vi agerar.

 

Det offentliga rummet

calvinklein

 

 

 

 

 

 

 

Är det inte dags att ta ett ordentligt snack om vad vi hänger upp i det offentliga rummet? När jag står med mina söner, 11 och 7 år gamla och väntar på T-banan och det här hänger framför oss, ja då vet jag inte om jag ska hålla för ögonen på dem eller söka mig till en annan del av perrongen. Det jag däremot vet är att ju mer de möts av nakna tjejer i T-banan, eller på andra platser, desto mer avtrubbade till fenomenet kommer de att bli. Kanske att just det här typen av annonser kan få synas någon annanstans – om de ens behövs.

Mingel

Till sist lite mingelbilder från Kristallengalan som blivit ack så utskälld i alla medier i veckan. Den värsta råsopen kom väl från DN Johan Croneman. Men upp på hästen, nästa år blir det nytt försök.

Vimmel på röda mattan och strax utanför med Maria Forsblom, programledare på TV4 och före detta elev.

Johanna Litsgård Lebourne

Verksamhetsledare för Kaggeholm Media, undervisar i TV-produktion och journalistik och föreläser om media i Sverige och utomlands. Driver tidningen Renew Magazine tillsammans med Åsa-Mia Fellinger.

Instagram: Johanna_lebourne

Foto: Annelie Edsmyr

Soraya

Maria och co

Alexander Bard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johanna och MariaKinderägg 2SVT chef

2017-03-13T11:50:34+00:00