Så hittar hon kraften – intervju med Agneta Sjödin om boken Av egen kraft

Agneta Sjödin gav sig för drygt tio år sedan ut på en pilgrimsvandring i Santiago de Compostela, Spanien, en resa som blev en av flera avgörande vändpunkter i hennes liv. Nu har hon skrivit boken Av egen kraft där hon berättar om sitt sökande efter ett mer hållbart sätt att leva på och hur oväntade möten lett till nya lärdomar.

När jag når Agneta Sjödin på telefon kastas jag bokstavligen rakt in i en trafikkorsning. “Jag är på väg till Enköping” förklarar hon sig “och är lite osäker på hur man kör”.

“Jag är född och uppvuxen i Enköping, så var är du nu?” Hon skrattar till. “Vilken tur att jag fick just dig på tråden just idag.”

Hitta rätt är också ett fokus som löper igenom boken Av egen kraft, och oväntade möten, där framför allt mötet med författaren Paulo Coelho haft en central roll i hennes liv. Det var han som övertygande henne om att hon skulle gå de 80 milen i norra Spanien – och hon skulle göra det själv. Det blev till slut boken En kvinnas resa. Nu kommer boken om livsresan efteråt, den mot ett sundare och mer balanserat liv.

AvegenkraftVarför en bok om hälsa och livsstil?

För att det ligger i tiden, senaste åren har jag haft mycket fokus på träning, kost och relationer till andra – min resa mot ett sundare liv. En helhetsbild där jag försöker hitta balans mellan de olika bitarna i livet.

Jag tränar och tar hand om min kropp, inte så hysteriskt som tidigare utan tar promenader och gör övningarna jag visar i boken – man kan komma väldigt långt med ett gummiband. Sedan har jag dragit ner väldigt mycket på gluten och slutat med rött kött. Jag har blivit mycket bättre på att fråga min kopp vad jag mår bra och dåligt av.

Hur hittar du själv balansen mellan det fysiska, mentala, emotionella och andliga som du skriver om?

I dialogen med mig själv. Jag märker till exempel snabbt om det gått för lång tid mellan träningspassen, då kan jag bli lite låg och ledsen och då vet jag att jag behöver röra på mig. Inget kan få en på så gott humör som en skogspromenad. Nu är jag borta max en vecka från träningen.

Jag tänker på vad jag äter och så försöker jag tänka sunda tankar om andra och försöker undvika personer som tar mycket energi. Min tidigare låga självkänsla och låga självkärlek förde mig in på en del omvägar i livet, nu är jag 48 år och vet vad jag gillar att göra och vilka som jag mår bra av att umgås med.

Du skriver i boken att det är svårt att förändra mönster och att ”jobbet är ditt när man ska börja förändra sig själv”.  Men var börjar man?

Det tar tid. Jag har läst mig till väldigt mycket (se boklista längre ner), men det tar tid att bryta invanda mönster. Tidigare mådde jag dåligt inom mig och hade en självkänsla som var väldigt osund där det fanns en stor oro och sorg.

Så bestämde jag mig för att jag ville må bättre, det första steget till en förändring – att bestämma sig och bryta ett destruktivt mönster. Det kan handla om att börjar träna eller att inte ta saker personligt. Leva så ärligt som möjligt och göra det efter bästa förmåga.

“Det är viktigt att du har en god relation inåt och lever innifrån och ut. Inte utifrån och in. Visst kan vi få stöd och råd från våra vänner. Kanske ser de något som vi är blinda för, kanske är de vår väckarklocka. Men beslutet måste ändå komma från dig.” Ur Av egen kraft

 

I boken nämner du också om att förvalta sin kraft, men vad gör du de dagar du tappat den och känner dig värdelös?

Det viktiga är att komma ihåg att det är en känsla som infinner sig hos alla, istället för att identifiera sig med den, att man får värka igenom de dagarna. När jag känner mig extra värdelösa försöker jag vara extra snäll mot mig själv. En skogspromenad kan göra underverk. Framför allt vara medveten om att de där dagarna finns, det är inget konstigt.

Jag läste nyligen en jättebra grej som Patti Smith, sagt: “Jag är inte här för att vara populär, utan för att göra mitt bästa.” Det är en sådan frihet i den inställningen.

 

agneta-sjodin06Du är ju en offentlig person och har varit det länge, kan du släppa det om det skrivs eller sägs elaka saker om dig?

 Jag försöker fokusera på mitt liv, vara i stunden, här och nu istället. På Facebook har det stundtals varit lite mer svidanden. Det är tråkigt att människor vill lägga ner kraft på att skriva ner någon, men det är deras val. Jag påverkas inte så mycket av det längre och försöker att hänga i andra sammanhang på till exempel sociala medier.  Instagram är roligare.

 

Vad hände egentligen på pilgrimsvandringen för tio år sedan som gjorde att det blev en sådan radikal vändning
för dig?

Det handlade framför allt om tiden jag fick umgås med mig själv. Jag gjorde något för mig själv och med mig själv. Det lade en plattform som jag jobbat vidare på. Det är en total utrensning att gå en sådan vandring. Vissa hävdar dessutom att det är något speciellt med just den leden, all tid man lägger ner på att gå.

Det är värdefullt och viktigt att lägga ner tid på att umgås med sig själv, vi styrs ju hela tiden från den egna tiden med jobb och familj. Jag brukar försöka ta en timme om dagen för att vara helt själv. Då kan jag ligga och filosofera i soffan, eller ta en promenad.

 

Du ger även kost och träningstips i boken. ”Med enkla medel går det att hitta en livsstil som får en att må bra och göra sundare val i livet” skriver du. Har du några enkla tips på förändringar som du själv gjort som gett effekt när det gäller kost och motion?

Helt vanlig vardagsmotion i form av att gå eller cykla varje dag kan göra underverk med din mentala och fysiska hälsa. Träning för mig är ett sätt att vårda och ta hand om min kropp så att jag kan känna mig frisk och stark. Det behöver inte betyda att jag tränar som besatt fem dagar i veckan på ett gym. Det kan istället handla om att göra styrketräningar hemma framför teven några minuter åt gången, några dagar veckan för att stärka upp mig själv och känna att jag kan. Träning är dessutom världens bästa lyckopiller, garanterat helt utan negativa bieffekter.

 

“Du nu står det Enköping på en skylt här”, säger hon. Haha, vad bra att just du var på tråden idag när jag behövde lite guidning – de oväntade mötena i livet”.

Agneta Sjödins Av egen kraft ligger på bokdiskarna just nu.

 

Så kan du förvalta din egen kraft. (Ur Av egen kraft)

  • När du står upp för dig själv.
  • När du känner att du älskar dig själv precis som du är.
  • När du vågar lita på och följa din egen inre övertygelse och röst.
  • När du vågar älska helt utan rädslor, trots tidigare svek.
  • När du förlåter ditt förflutna och istället utgår från här och nu.
  • När du tar hand om din kropp och ditt sinne.

 

Agnetas boktips:

Alkemisten av Paulo Coelho

Lev livet full ut av Eckhart Tolle

Åter till kärleken av Marianne Williamson

Livets sju andliga lagar av Deepak Chopra

 

Andra böcker av Agneta:

En kvinnas resa

Flickan från paradiset

Ett ljus i mörkret

En kvinnas hjärta

En av de tolv

Vändpunkter: människor som vågat möta livet

 

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Instagram: Johanna_lebourne   Twitter: litsgaard

Foto: Andreas Lundberg

 

2017-03-13T11:50:32+00:00