Nu börjar Jorden runt på sex steg – Filip & Fredrik om hur nära vi står varandra i ny TV-serie

Från en främmande liten tant i en bergsby i Nepal till Gordon Ramsay på sex steg. Nu kastar sig Filip & Fredrik ut på ett hisnande äventyr över hela jorden för att testa teorin ”Six degrees of separation” i verkligheten. Kan de nå Gordon Ramsay, Buzz Aldrin och Leif GW Persson med hjälp av främlingars kontaktnät? 

I tre  tvåtimmarsavsnitt följer vi Filip & Fredrik när de reser över hela jordklotet för att testa teorin som säger att två människor på jorden inte är längre än sex kontakter ifrån varandra. Genom vänner, bekanta och kontakter kan vi alla relatera till varandra på maximalt sex steg.

Helt utan att använda sina egna kontakter  tar de sig från en främling i ett fjärran land till en känd person på sex steg – Gordon Ramsay, Buzz Aldrin och Leif GW Persson. Resorna tar dem till oanade platser, människor och möten som ingen hade kunnat ana, allra minst de själva. Det blir tre  ganska osannolika resor som tar Filip & Fredrik till sex kontinenter, 32 olika platser och  sammanlagt över tre varv runt jorden.

På den första resan ska Filip & Fredrik ta sig från en saltöken i Bolivia till Leif GW Persson. Kedjan startar med Victoria Blanca, en 72-årig busskonduktör från staden Uyuni. Men hennes kontaktnät är väldigt lokalt och Filip & Fredrik får slita med att ens komma ut ur landet. Det blir en intensiv jakt på en boliviansk universitetslärare med bil, en riskfylld helikoptertur och en strapatsrik fotvandring. När de väl lyckas ta sig ur landet blir det inte lättare när de antingen inte får tag på nästa person i kedjan eller att personen inte vill vara med. Trots att det är en man som både Filip & Fredrik känner verkar det som om Leif GW är väldigt långt borta…

I de andra två resorna ska de ta sig från en piercad gumma i en nepalesisk bergsby till kocken Gordon Ramsay och från den senegalesiska öknen till astronauten Buzz Aldrin i Florida.

– Det här är det största äventyret som jag och Fredrik någonsin har gett oss ut på. Vi hade ingen aning om idén om six degrees of separation skulle funka överhuvudtaget. Programmet är en påminnelse om hur liten vår värld faktiskt är. Men det är också programidéns stora svårighet – att vi betraktar världen som lika liten som ett vardagsrum. Vi har rest så mycket och aldrig varit så här utmattade och sjuka i hela våra liv. Flera gånger vaknade vi upp och tittade på varandra och undrade var vi är någonstans. Men det är såklart världens bästa jobb att flyga omkring på det här viset, säger Filip Hammar.

– Jag och Filip har varit fascinerade av den här teorin länge. Vem har inte funderat på hur många steg man skulle ha till t.ex. Obama eller Putin. När man väl börjar tänka är det svindlande att alla människor står varandra så nära, säger Fredrik Wikingsson.

Premiär onsdag 16 september 21.00-23.00 i Kanal 5.

2017-03-13T11:50:32+00:00