Bokmässan är inget för den som gillar att ta sin tid och strosa omkring och bläddra bland böcker, nej, här gäller det att vilja vara sugen på många intryck samtidigt. Efter bara tio minuter på golvet går hjärnan på högvarv och runt varje hörn sitter en författare/debattör/medieprofil/kändis… på ett minimalt podium (well här har storleken verkligen betydelse beroende på vilket förlag du tillhör) och berättar varför just vederbörandes bok ska ner i din kasse. Framför allt säljs det åsikter.
De författare som står och läser högt ur sina böcker försvinner liksom i mängden och det sitter spridda skurar vid scenerna och lyssnar, nej här gäller att kunna ta sin publik.
– Ät inte socker!
– Gift dig inte!
– Fläta håret!
– Baka!
– Utveckla dig – personligen!
Desto mer karismatisk, desto bättre. 388 programpunkter med 780 medverkande från 31 länder kräver sin författare.
Vid årets Bokmässa är det den ungerska litteraturen som stått i centrum. Vilket bara dagarna innan möts av kritik med tanke på hur Ungern hanterat flyktingsituationen genom att stänga gränserna.
– Mässans främsta uppgift är att vara en plattform för litteratur, att få andra länders litteratur att nå ut, inte minst i norden och Skandinavien, där vi ju är en dominerande mässa. Men bokmässan är och har alltid varit en plats för kultur- och samhällsdebatt. Så är fallet också med Ungern i år. När vi inleder samtal med ett land om att vara fokusland, är det många punkter som diskuteras innan vi kommer till ett kontraktstadium, säger Daniel Levin till GP några dagar innan Bokmässan drar igång. Han är programansvarig med tillträdde efter beslutet var taget
Redan på invigningsdagen blir det ju också visst tumult när författaren Masha Gessen utrycker sin förskräckelse över att dela scen med representant från den ungerska regeringen och de i sin tur helt sonika reser sig och går därifrån. Härligt osvenskt.
Håll utkik efter…The big short
Den 29 januari är det svensk biopremiär för en film, vars rollista nog kan vara en av de mest stjärnspäckade under 2016, The big short. Bland skådespelarna hittar vi namn som Christian Bale, Steve Carrell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Melissa Leo, Selena Gomez, Rafe Spall m.fl och filmen är regisserad av Adam Mckay (Anchorman, Step Brothers).
The big short är baserad en sann historia och skriven av Michael Lewis (The Blind Side, Moneyball).
När fyra outsiders förutspår det storbankerna, medierna och regeringen vägrat tro på, världsekonomins kollaps, får de en idé. En vågad investering leder dem till det moderna bankväsendets allra mörkaste hörn, där de måste ifrågasätta allt och alla.
Längtar.
Veckans tittips: Ginas värld
Hur kan man förlåta någon som mördat ens barn? Efter folkmordet i Rwanda för tjugo år sedan pågår en försoningsprocess mellan offer och förövare. Gina Dirawi möter Alice och Emmanuel som berättar sin historia. Emmanuel mördade Alice barn.
Lästips: CP-barnet – kampen, sorgen, glädjen
Lena Helgesson, mamma till ståupparen, författaren och skådespelaren Jonas Helgesson, berättar om kampen, våndorna och lyckan som mamma till ett barn med CP-skada.
”CP-barnet” är en berättelse om kamp och sorg och glädje. Min sons cp-skada blev min värsta fiende. Att jag inte kunde acceptera den blev som att gå ut i krig mot en allt för stark motståndare. Striden både styrkte mig och knäckte mig. Den gav kraft men tog också kraft. Jag ville ge min son allt, all min kärlek ville jag ge honom. Jag ville ge mitt liv för honom. Vid ett psykologbesök kom jag plötsligt till insikt om vad min son kunde, vad han hade lärt sig, vilken utveckling som hade skett. Mina ögon öppnades. Jag fylldes av en stor tacksamhet. En tacksamhet som läkte mitt hjärta. Jag fick sluta fred med cp-skadan. Jag fick sluta fred med mig själv.”
Sonen Jonas Helgesson var förra året aktuell i Jonas Gardells uppsättning av Livet är en schlager och för några år sedan hade jag förmånen att få hänga med honom en dag i Malmö. Här berättar han bland annat om sitt förhållande till sin mamma.
Hetast i hashtagvärlden – trendmap.com
Här kan du följa vad som är hetast i hashtagvärlden i detta nu. Men hjälp av sajten www.trendmap.com kan du snabbt få en kartläggning om vilka hashtaggar, #, som just nu regerar runt om i världen. Ikväll, lördag, ser jag att bokmässan inte helt otippat är stark i Sverige, liksom @zarlarsson och #cstämma, i USA däremot är det #popeinphilly och #periscope som är stora, där det i Asien däremot är #aldubebforlove som regerar. Det är också intressant att se de helt vita fälten i världen, apropå yttrandefrihet…
Washington Post publicerar allt i Facebooks nyhetstjänst
Facebooks ”Instant articles” har blivit något av en knäckfråga för mediebranschen.
I Sverige har publicisterna varit minst sagt tveksamma till upplägget, som i korthet innebär att Facebook låter medier publicera sitt innehåll i sin helhet direkt på Facebook via det sociala nätverkets app.
Det är ett drag som ska ge Facebook mer attraktivt innehåll. I utbyte erbjuds medieföretagen kortare laddtid, möjligheten till snyggt presenterade publiceringar och inte minst reklamintäkter. Istället för att trafik skickas vidare till publicisternas sajter så stannar användarna hela tiden på Facebook.
De partners som varit med från start, exempelvis New York Times, Buzzfeed och National Geographic, har valt att bara publicera en del av sitt innehåll i form av Instant articles. Nu uppger däremot Washington Post att tidningen ska gå mycket längre. Tidningen skrev i veckan att ”100 procent” av Washington Posts artiklar ska skickas till Facebook, så att de kan bli formaterade som Instant articles. Är de först i en lång rad, eller blir de ensamma om det?
Så många svenskar vill lämna Facebook…
69 procent av svenskarna som har ett Facebook skulle kunna tänka sig att avsluta sitt konto, visar en studie utförd av Yougov på uppdrag av Metro. Sex procent uppger att de planerar att göra det inom en snar framtid. Undersökningen visar även att 77 procent av svenskarna som har ett konto använder Facebook varje eller nästan varje dag. 18 procent spenderar mer än två timmar om dagen till Facebook.
Johanna Litsgård Lebourne
johanna.lebourne@renewmag.se
Verksamhetsledare för Kaggeholm Media, undervisar i TV-produktion och journalistik och föreläser om media i Sverige och utomlands. Driver tidningen Renew Magazine tillsammans med Åsa-Mia Fellinger.
Instagram: Johanna_lebourne Twitter: litsgaard Renew Magazine på Facebook
Läs också:
Taras viktiga jobb i rottingstolen
TV-branschens jakt på kinderägg
See her now – helg med fokus på hur kvinnor gestaltas inom film och TV
Här hittar media pengarna när allt ska vara gratis