​Superrektorn släpper självbiografi – Kommer du tycka om mig nu?

Lina Axelsson Kihlblom, känd som superrektorn i dokumentärserien Rektorerna på SVT, släpper idag sin självbiografi Kommer du tycka om mig nu?. Det är en personlig berättelse om utanförskap, sökande efter identitet och den könskorrigering som hon gjorde för 20 år sedan, men också en bok som kan inspirera och väcka debatt.

– Jag kan inte dagligen tala om att alla elever ska våga vara det de är, om jag själv skäms för delar av mig själv. Jag vill inte gå omkring och vara rädd för att bli avslöjad, jag vill vara autentisk, säger Lina Axelsson Kihlblom som skrivit sin självbiografi Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet (Gothia Fortbildning).

Lina Axelsson Kihlblom, 45 år, är grundskolechef i Haninge kommun och utsedd av regeringen att ingå i 2015 års skolkommission. I dokumentärserien Rektorerna på SVT uppmärksammades hon för sitt genomgripande förändringsarbete på den omtalade Ronnaskolan i Södertälje. Under hennes tid på skolan höjdes gymnasiebehörigheten med mer än 40 procent.

I boken beskriver hon hur hon tidigt kände ett utanförskap som hon lyckades vända till en kamp för rätten till sin identitet. Den kampen har drivit henne till stora förändringar både privat och i yrkeslivet. Hon har gått från att födas i fel kropp till att bli den kvinna hon alltid känt att hon är.

Hon har också lyckats ta sig från rollen som sämst i klassen i skolan till att ta en akademisk examen, lära sig fem språk flytande och bli superrektorn som entusiasmerar kollegor och elever till förändring.

– Med min egen berättelse och mina egna erfarenheter vill jag visa vad utanförskap gör med oss och hur viktigt det är att skolan tar sitt ansvar och inte stämplar elever, utan tvärtom, hjälper dem att utvecklas och lära dem att man kan förändra sin situation.

Fredagen den 25 september berättade hon om sitt liv och sin bok i Skavlan på SVT 1.

 

 

2017-03-13T11:50:31+00:00