Ingrid Bergman firar 100 år på MoMA i NY

Den 29 augusti skulle Ingrid Bergman blivit 100 år och det firas nu på MoMA i New York genom att visa ett urval filmer från hennes 50-åriga karriär. Med i valet av filmer har hennes barn Pia Lindstrom, Roberto Rossellini, Jr., Isabella Rossellini, och Isotta Ingrid Rossellini varit.

Bergman var dotter till konstnären Justus Bergman och Frieda Adler.  Modern, som var av tysk börd, var född i Kiel, och föräldrarna ingick äktenskap 13 juni 1907 i Hamburg. De var vid Bergmans födelse bosatta på Strandvägen 3 i Stockholm, där fadern drev en fotoaffär. Hon var deras enda överlevande barn; tidigare, 1908, hade modern fött en dödfödd son, och några år senare fick de ytterligare ett barn, som dog efter några veckor.

När Ingrid kom till Amerika, 1939, för att spela huvudrollen i en nyinspelning av den svenska filmen Intermezzo upptäckte producenten David O. Selznick ”en ny fräschör och tillgänglighet” i Bergman. En radikal skillnad mot begreppet ”glamour” som hade varit synonymt med kvinnliga stjärnor i Hollywood sedan slutet av stumfilmstiden.

I filmer som Casablanca (1942), Gaslight (1944) och Notorious (1946) var det som att  Bergman ”talade direkt till sin publik”.

Bergmans sökande efter autenticitet ledde så småningom till Italien, där hon gjorde fem filmer med regissören Roberto Rossellini som hon också fick barn med.

Tillsammans gjorde de fyra av de tuffaste och mest insiktsfulla filmer som någonsin gjorts om äktenskap : ” Stromboli ”, ” Europa ’51 ”, ” Voyage till Italien ”, och den sista och mest sällsynta av dem , ” Fear ” från 1954 ( visas på MoMA 4 och 9 september) .

Strax efter att ” Fear ”  separerade Bergman och Rossellini, till stor del på grund av att hon insisterade på att göra filmer med  andra regissörer.

Hon fick en Oscar tre gånger. Två gånger för bästa kvinnliga huvudroll, i Gasljus 1944 och i Anastasia 1956 samt för bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen 1974.

Hennes sista film, Ingmar Bergmans Höstsonaten (1978), förde henne tillbaka till sitt hemland Sverige.

Hon anses enligt American Film Institute vara en av de främsta skådespelerskorna genom tiderna

Läs mer:

The New Yorker: A life of her own

2015-08-27T13:45:49+00:00