Sommarens skärmtid och andra platser – Johanna bloggar

Bio mitt i sommaren, finns det något bättre? Gärna i en tom salong som häromdagen med sönerna när vi såg den spännande historien om en tvättsvamp som tillsammans med ett plankton, eller var det en alg,  jagade efter det unika receptet till krabburgare som brukar lagas på den lokala restaurangen i Bikinibotten. Spännande 3 D upplevelse med en skäggig Antonio Banderas i en av huvudrollerna. Ja, ni förstår ju själva, går inte att missa.

 

 

 

Kompenserade, eller fyllde på, kulturgenen med att lyssna på Helena von Zweigbergks spännande program om förälskelse när jag om hem.

Länk: Oförnuft och känsla, förälskelse

”Vi möter en kvinna som lämnar precis allt, hemmet, äktenskapet, och vännerna – när hon möter kärleken på Mallorca. Vi besöker en nipprigt nyförälskad 54-åring som sover med sin älskades kalsonger. Och så hör vi berättelsen om ett inställt bröllop. 

Är fast i tredje säsongen av Orange is the new black. Jag och alla andra.

Det hyllade dramat skildrar huvudpersonen Piper Chapmans (Taylor Schilling) kamp för att överleva på ett kvinnofängelse. Serien skapades av Jenji Kohan och är baserad på Piper Kermans memoarer ”Orange is the new black: My year in a women’s prison”.

Börjar snart klä mig i beigt och håller ett extra öga Ruby Rose.

 

Men rekommenderar också Frikänd på SVT Play. Friad för mord – dömd för alltid. Norsk kriminalserie med Lena Endre. #frikänd

En halvgalen Lena Endre, ska tilläggas, i fjordmiljö mot en fond av mord och företagande. Spännande.

 

 

–  Lyssnar på folk på tunnelbanan. Det är fascinerande vad folk delar med sig av på högsta volym. Häromdagen fick vi veta att att hon, med telefonen vid dörren, bråkade mest med sin kille om vad de skulle hitta på i sommar (inget nytt kanske), men det var en ständig dragkamp där ingen ville ge sig. Och hur skulle det egentligen gå att addera på barn i den här kombon, undrade hon. Osäker vad svaret blev från vännen på andra sidan luren, mycket ”hm” och ”precis” på vår sida.
En annan dag hamnade jag i samma bås som några läkare som enades om att det skulle tatuera in ”Do not touch” på sina kroppar eftersom så mycket gick snett på operationsbordet…
Vill jag höra mer, in med lurarna och på med Spotify på högsta volym vid nästa resa. 

 

–  Laddar för dokumentären  ”What happened, Miss Simone?” som tycks ha det mesta enligt recensenterna. Filmen, som producerats av dottern Lisa Simone Kelly, ska vara det mest intima och närgångna porträttet som gjorts av soulens grand old lady Nina Simone, född Eunice Waymon i den amerikanska södern. ”What happened, Miss Simone?” har ­premiär på strömningstjänsten ­Netflix den 26 juni. Tre dagar kvar.

 

Rekommenderar ett besök på Norrvikens trädgårdar om du är i Båstad.

Rudolf Abelin anlade i slutet av 1800-talet en anläggning i skogstrakten Kolmårdens sydsluttning vid Björnsnäs strax norr om Norrköping, Namnet blev Norrviken, vilket också är namnet på den innersta viken av Bråviken öster om Björnsnäs. Han tvingades dock överge denna anläggning då järnvägen Nyköpingsbanan (byggd 1915) kom att dras rakt igenom trädgården…

IMG_4978

Rudolf Abelin sökte då en ny plats för att förverkliga sina trädgårdsvisioner och fastnade för ett område några kilometer väster om Båstad. Norrvikens Trädgårdar uppfördes där med början 1906 som bostad åt familjen. Rudolf Abelin hade rest en del i Europa och där fascinerats av olika trädgårdsstilar. Norrvikens Trädgårdar omfattar därför flera olika trädgårdsrum med en italiensk barockträdgård, en renässansträdgård, en klosterträdgård, en orientalisk trädgård och en japansk trädgård. Här finns också en stor fruktträdgård.

Norrviken2Norrviken3

Foto: Johanna Lebourne

 Februari 2013 såldes trädgårdarna med dess Villa Albelin till bolaget Lilla Båstad (ägt av Peab:s grundare Erik Paulsson). Uder 2014  påbörjades en renovering av den q-märkta villan, en renovering som de tidigare ägarna beräknat skulle kosta 35 miljoner kronor som nu är nästan klart. (Källa: Wikipedia)

 

– Rekommenderar 2, en stilla stund vid havet. Slår det mesta och är helt gratis.

Båstad1

 

Läser Pinocchioeffekten. Har några år  på nacken med ändå underhållande om vad vi gör, varför och hur det påverkar oss.

Författarna har vaskat fram en otrolig mängd fakta om mänskligt beteende ur undersökningar inom psykologi, religion, filosofi, antropologi, ekonomi och medicin. Våra vanligaste vanföreställningar, självbilder och uppfattningar blir avslöjade på ett både obarmhärtigt och roande sätt. Undersökningarna är gjorda av världens främsta marknadsundersökare, nobelpristagare, psykologer, militärer, upptäcktsresande och vanliga människor. När man har skrattat färdigt upptäcker man att man har lärt sig en hel del – både om sig själv och om sina medmänniskor.”

 

Johanna

Twitter: @litsgaard

Gilla oss på Facebook för uppdateringar: Renew Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:36+00:00