Renew introducerar podcasten Cass och Krass

Cass och Krass är podcasten där journalisterna Cassandra Alm och Ida Krasse diskuterar saker som intresserar och irriterar dem. Ibland är de själva, ibland har de med sig en gäst. Nu finns de även här.

– Vilka är ni?

Vi är kompisar och journalister som träffades under utbildningen. Cassandra kommer från Vänersborg, bor i Stockholm och jobbar just nu som programledare på P4 Gävleborg i Sveriges Radio. Ida är från Stockholm och jobbar som webbredaktör och producent på Barnkanalen på SVT.

– Varför startade ni en podd?

När vi startade podden var båda av oss sugna på att testa på radio (det var innan Cassandra fick jobb på radion) och så ville också göra något ihop. En podd kändes som det enda rätta! Dessutom tyckte vi att det fanns för många ”sköna” kill(gubb)-duos i poddvärlden och vi ville vara en motvikt till dem. Det började som en podcast med oss två där vi pratade om saker som inspirerade och irriterade oss, men har den senaste tiden övergått till en samtalspodcast där vi bjuder in en gästpoddare i varje avsnitt.

– Vad handlar den om?

– Cass & Krass är en feministisk podcast i vilken vi träffar olika människor som inspirerar oss och som har erfarenheter och talanger som vi är nyfikna på. Vi har bland annat pratat näthat med programledaren Sannah Salameh, tv-programmet ”Jills Verandas” uppkomst med tv-producenten Agnes-Lo Åkerlind och vikten av jämställdhet med Crossing Boarders grundare Ida Östensson.

– Varför ska man lyssna?

– För att Cass & Krass tar upp ämnen som garanterat kommer att intressera, inspirera och irritera dig. Vi vill visa för så många som möjligt, på så många olika sätt som möjligt, hur det är att vara kvinna i Sverige idag.

– Berätta om era senaste poddar.

I de senaste avsnitten händer följande:

Avsnitt 21: Med Sannah Salameh

”Om det är något som är en röd tråd i det som folk skriver till mig, förutom att jag är ful, äcklig, värdelös och blatte, är det just att de vill få bort mig”. Sannah Salameh är barnprogramledaren, från bland annat Bolibompa, som sen första gångerna i rutan fått utstå en hel del näthat. Japp, ni läste rätt. Barnprogramledare och näthat – en kombo som inte klingar särskilt härligt. Men så är det. I avsnitt 21 pratar vi bland annat om att vara kvinna, och inte man, i offentligheten, att få höra att en är ful av barn i tunnelbanan och vad vi alla kan göra för att stoppa näthatet.

Avsnitt 22: Med Agnes-Lo Åkerlind

Trots att Agnes-Lo Åkerlind bara är 35 år gammal är hon redan en hyllad veteran i tv-branschen. Inte konstigt när CV:t består av program som Rebecca & Fiona, Danne & Bleckan och inte minst Jills veranda som gav henne två Kristaller 2014. Feminism och ett normkritiskt tänkande löper som en, ibland subtil, men alltid närvarande röd tråd genom hennes karriär. Och det är såklart där vårt fokus ligger i avsnitt 22 som alltså gästas av den här stjärnan. Det blir även snack om ”sköna killar”, att filma kvinnliga fotbollstränare i Iran och så kommer Agnes-Lo ut som (kanske Sveriges största) Panetoz-fan.

Avsnitt 23: Med Jane Magnusson

Hon har vunnit Stora journalistpriset, en guldbagge, ett polskt filmpris och är Sveriges, enligt oss, bästa kulturjournalist. I det 23:e avsnittet av Cass & Krass träffar vi Jane Magnusson. Vi pratar konstsim, fittan i konsten, varför Jane har fått sparken från så många jobb och mycket mer.

Avsnitt 24: Med Ida Östensson

I det här avsnittet träffar vi geniet och världsförbättraren Ida Östensson, grundare av stiftelsen Crossing Boarders som jobbar med metoder för jämställdhet. Tillsammans med Femstatic är de bland annat initiativtagare till FATTA. Vi pratar om att vara ”jobbig”, maskulinitetsnormer, läser ur Idas nyfunna dagbok från när hon var liten och får superbraiga tips, inte minst till alla killar!

Lyssna här:  https://cassochkrass.wordpress.com

Foto: Anna Johannesson
2015-05-18T20:09:39+00:00