Porträtt av Cecil Beaton visas i Stockholm i sommar

Fängslande porträtt av hyllade fotografen, författaren och Oscarsbelönade kostymdesignern Cecil Beaton visas för första gången i Sverige i sommar. Utställningen äger rum på Sven-Harrys konstmuseum 18/6 – 30/8 2015 och innehåller nya kopior och original från Sotheby’s Cecil Beaton Studio Archive.

Med kameralinsen skildrade Beaton kändisar från 1930-talet till 1970-talet, ikoner inom bland annat film och konst – en hel generation stjärnor. De visade verken inleds med 1930-talets unga bohemer i London och når dekadensens svindlande höjder med Rolling Stones på 60-talet.

Bland samlingens höjdpunkter märks de fantastiska porträtten av de svenska filmstjärnorna Greta Garbo och Ingrid Bergman. Historien om Garbos relation med Beaton är legendarisk och fotografierna lyfter fram Garbos unika skönhet som den upplevdes av en av dem som kände henne bäst.

Utställningen är producerad i samarbete med Sotheby´s, Cecil Beaton Studio Archive som sedan 1977 har förvaltat Beatons privata arkiv.

Konstmuséet är ett spektakulärt hus i Vasaparken med skimrande mässingsfasad. I huset finns en kopia av konstsamlaren Sven-Harrys tidigare hem, konsthall med tillfälliga utställningar samt takterrass med skulpturer och utsikt över Stockholm

Beaton on his first photographic session with Garbo 1946:

2015-06-17T16:13:35+00:00