RFSU satsar på podcast för att få 50-plussare att tända till

Sköra slemhinnor, sviktande stånd och hormoner som spökar. Åldrandet väcker många frågor kring sexualiteten, kroppen och relationer. Frågor som många tycker att det är svårt att få svar på. Därför satsar RFSU nu på sexualupplysning för 50-plussare. Dels genom en podcast, dels genom sidan ”Sex efter 50”.

Personer i åldern 50+ saknar information och upplysning som de känner sig tilltalade av och fakta som känns relevant för dem. Det visade en studie som RFSU tog fram 2013. Därför lanserar vi nu en helt ny sida för 50-plussare. Med fakta om allt ifrån hur könet åldras och klimakteriet påverkar sexlusten till hur man kan få starkare orgasmer genom bäckenbottenträning. Det finns också personliga intervjuer om att nätdejta på äldre dagar, behålla passionen efter pensionen och hur sexlivet ändras med åldern. En upplevelse som är olika för alla.

RFSU hoppas att bilderna, faktatexterna och intervjuerna kan inspirera och svara på nyuppkomna frågor hos en målgrupp som sällan nås av den här typen av information.

– Vi har märkt av en ökad efterfrågan på sexualupplysning hos den här målgruppen. Man vill ha svar på just de frågor som rör ens egen livssituation och det är inte helt lätt att hitta, säger Maria Bergström, sexualupplysare.

Eftersom RFSU inte hittade några bilder på 50-plussare i sexuella situationer bestämde de sig för att göra en egen fotografering tillsammans med fotografen Daniel Ivarsson. Sex modiga privatpersoner ställde upp på bilderna som vi nu visar för första gången.

Länken till sidan är www.rfsu.se/sexefter50

Olle Waller berättar om singellivet efter pensionen i Sexpodden

Olle Waller, 67 år, är nog Sveriges kändaste sexualupplysare. På vägen till en dejt hälsar han på i Sexpoddens studio. Han brukade tipsa andra i teveserien ”Fråga Olle”. Men nu har han gått i pension och i RFSU:s podcast Sexpodden pratar han om sitt eget sexliv.

– Man behöver mer beröring som äldre, mer hands-on. Det räcker inte med bara en skakning på bussen som för unga män, säger Olle Waller.

Olle Waller vill nyansera bilden av äldre och sex.

– Jag har lust att ha lust. Jag gillar ju sex och njutning. Men det finns två myter: gamla har inte sex de har slocknat, den andra handlar om att gamla har precis lika mycket sex som yngre. Båda är falska.

Dagens svenska 70-åringar är mer sexuellt aktiva och har färre sexuella problem än 70-åringar för trettio år sedan. I bästa fall kan åren efter yrkeslivet öppna nya möjligheter till njutning som får ta tid, kroppsnojorna kan släppa och man kan slappna av på ett nytt sätt. Men många äldre möter också problem kopplade till sämre hälsa, till exempel minskad våthet, minskad lust eller svagare erektion. Sexpodden har som vanligt de bästa tipsen.

2017-03-13T11:50:39+00:00