Nordkorea – nio år på flykt från helvetet – Eunsun Kim bakom självbiografin till Sverige

I augusti kom Eunsun Kims självbiografi Nordkorea – nio år på flykt från helvetet ut på Libris. I samband med att den förra året kom ut på norska var hon gäst i Skavlan, som sågs av 1,4 miljoner svenskar. Nu kommer Eunsun Kim till Sverige för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter av den hårda diktaturen i Nordkorea.

”Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte?”

Eunsun är tolv år och utsvulten när hungersnöden i Nordkorea 1998 redan har kostat hundratusentals människor livet. När mamman återvänder efter en misslyckad jakt efter mat blir det starten på en lång och farlig flykt från de helvetiska förhållandena i Nordkorea.
De lyckas, men blir tagna av kinesisk polis och tillbakaskickade till Nordkorea. Där sätts de i fångläger och behandlas brutalt, men på något sätt hittar de styrkan att fly – igen. — Men det tar nio år innan de når friheten.

”Vi drevs av ren överlevnadsinstinkt, inte av viljan att göra uppror mot regimen. Målet var att få tag på mat för att slippa dö som flugor. … Det var först långt senare, när vi företog den mödosamma flykten till Seoul, som jag fick upp ögonen för det förtryck vi hade levt under och förstod vidden av den nordkoreanska regimens omänsklighet.
Idag kan jag vittna om Kim Jong Ils brott eftersom jag befinner mig i säkerhet i Sydkorea. Och eftersom jag är mätt.”

Eunsun Kim bor och studerar i Seoul i Sydkorea. Hon har skrivit sin bok, Nordkorea – nio år på flykt från helvetet, tillsammans med Sébastien Faletti, och den gavs först ut i Frankrike med titeln Corée du Nord.

Eunsun Kims Sverigebesök:
14-16 oktober kommer Eunsun Kim att befinna sig i Sverige. Under sitt besök kommer hon bland annat att besöka Stockholms universitet för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter av diktaturen i Nordkorea. Föreläsningen är öppen.

Tid: Onsdagen den 15 oktober klockan 16.00-18.00
Plats: Stockholms universitet, institutionen för orientaliska språk, Kräftriket, Hus 4B, Aulan

”Eunsun Kims berättelse är en djupt gripande skildring av hennes och hennes familjs levnadsöden. Eftersom boken skildrar enskilda människoöden , kan man som läsare leva sig in i vad det innebär att leva i Nordkorea och att fly därifrån. Och den långa flykt de gjorde får en verkligen att inse hur komplicerat det är att fly ut ur landet. Jag vill varmt rekommendera boken för alla läsare.”
– Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur, Stockholms universitet

2014-10-19T09:38:38+00:00