Mord på framstående kvinnor i Irak

En rad framstående kvinnor, däribland läkare, kvinnorättsförsvarare, jurister och politiker har mördats av IS i Irak den senaste tiden. I söndags rapporterades om ytterligare tre mord. Det är en utveckling som hotar ledande kvinnoaktivister i hela landet.

– Situationen blir värre för varje dag. Hoten och morden gör att vårt handlingsutrymme som försvarare av kvinnors rättigheter krymper, säger Liza Hido, från Baghdad Women´s Association.

Men trots det akuta läget har representanter från Iraks hårt pressade kvinnoorganisationer nu lyckats samlas i Istanbul 13-16 oktober.

– Vem ska arbeta för kvinnors rättigheter om de som försvarar dem hotas och dödas, säger Emelia Frennmark, fältrepresentant i Irak för Kvinna till Kvinna och på plats under mötet i Istanbul.

Under dagarna möts aktivister från hela landet, med olika religiös och etnisk bakgrund från åtta kvinnoorganisationer.

– På mötet finns en yezidisk aktivist som har direktkontakt med yezidiska kvinnor tillfångatagna av IS. En annan aktivist har själv levt under IS kontroll i Diyala. Flera av deltagarna har tvingats fly under sommaren men fortsätter att arbeta med kvinnors rättigheter trots att de själva är internflyktingar. Två av deltagarna driver skyddade boenden i Bagdad och i andra delar av landet och lever med dödshot från shiitisk milis, berättar Emelia Frennmark.

Källa: Organisationen Kvinna till kvinna

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. 

2014-10-17T16:45:48+00:00