Se framtidens gravstenar på Liljevalchs

Måste en gravsten vara av sten? Ja, det är fråga som ställs och besvaras i en utställning, som snart äger rum på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen är ett resultat av en tävling, där man bjöd in konstnärer att skicka in sina bidrag.  De fyra final-förslagen på framtida ”gravstenar” som inte är i sten ställs nu ut på Liljevalchs i Stockholm från den 10 oktober till den 2 november 2014. Media inbjuds till pressvisning på Liljevalchs den 9 oktober kl 10.00.

Utställningen är ett resultat av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations tävling ”Måste en gravsten vara av sten?” De förslag som för första gången nu visas i skala 1:1 är fyra av de fem som tagit sig till final i tävlingen. Dessutom visas skisser och bilder på ett 15-tal övriga bidrag.

– Vi som arrangörer är glada över intresset, och över att ha fått in så många bidrag av hög konstnärlig kvalitet, säger Eva Grönwall på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tävlingen väckte ett stort engagemang med totalt 260 inskickade bidrag från konstnärer och designer runt om i landet.

– Det är spännande och intressant att ta del av dessa förslag som utmanar och tänjer gränserna för vad som är en ”gravsten”, säger biskop Åke Bonnier i tävlingens jury.

– Det är roligt att vi i Liljevalchs källare nu kan visa upp finalisterna. Det är första gången i Liljevalchs långa historia som vi ställer ut gravstenar, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs.

Den 9 november koras vinnaren på kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i Göteborg.

De fyra finalisterna som ställs ut är:

GRAVPYRA, av Karl-Johan Sellberg, Västra Frölunda
REFLEKTION, av Jacob Sjöblom, Stockholm
SITTA TILLSAMMANS, av Per Brandstedt, Karleby Surprise Laboratory, Falköping
TINNE, av Monica Sandberg, Landskapsgruppen AB i Lund, och Markus Magnusson, White arkitekter AB i Malmö

 

Bilden är på:  Gravpyra av Karl-Johan Sellberg, Västra Frölunda.

Den publiceras med tillstånd av Creative Commons erkännande

2015-08-27T08:59:23+00:00