Mordgåta över en middag

På Bokmässan i Göteborg lanserar företaget Svenska NiCe Förlag mordgåtor som spelboxar. Tidigare har företaget distribuerat mordgåtor via e-butik som nedladdningsbara pdf-filer. Nu kan man alltså köpa mordgåtorna i box-format och lösa en mordgåta över en middag tillsammans med sina vänner.

Sedan 2006 har företaget Svenska NiCe Förlag med varumärket Svenska Mordgåtor distribuerat mordgåtor via e-butik som nedladdningsbara filer. Festkonceptet har länge varit populärt bl a i USA och Storbritannien och har fått stor spridning i Sverige genom Svenska Mordgåtor. Spelen innehåller allt som behövs för att arrangera och genomföra en mordgåta med sina vänner: Instruktioner, inbjudningar, rollista, rollbeskrivningar, namnskyltar, manus i två delar, ledtrådar, lösning och diplom. Genom att följa instruktionerna arrangerar man enkelt spelet själv och bjuder in sina vänner till temafest.

– Det roliga är att folk går in för sina roller så oerhört!” säger Nina Cernold som är upphovskvinnan bakom spelen. Mordgåtorna har fått enormt positiv respons! Den första mordgåtan lades ut för försäljning i e-butiken år 2006 och efterfrågan bara ökar. Fler än 40.000 personer har fram till nu deltagit i någon av våra spel. Idag finns fler än 10 teman att välja mellan. Det är fantastiskt kul!” fortsätter Nina.

Nina fick idén till konceptet år 2005 när hon hälsade på en vän som bor i USA. Hon bestämde sig för att ta konceptet till Sverige. Sedan dess har mordgåtor erbjudits som nedladdningsbara pdf-filer både för företag och privatpersoner. Nu är det dags för nästa steg. Utvalda teman har fått ny klädsel och finns nu som fysisk produkt – en spelbox. Spelboxarna kommer bl a att säljas via Buttericks och Partykungen m fl.

– Det är dags att ta produkten till nästa steg. Det har den förtjänat, säger Nina. Det här ligger i tiden. Folk vill göra annat på fester än att bara äta och dricka. Att spela en mordgåta är både underhållande och spännande och framför allt svetsar det samman människor.

Så här går det till att arrangera en mordgåta: Man börjar med att skicka ut inbjudningar och rollbeskrivningar ca 7-10 dagar innan festen. Gästerna anländer till festen i sina roller. När gästerna väl är på plats får de namnskyltar och manus Del 1. Deltagarna interagerar med varandra under mycket improvisation. Efter en stund faller en av deltagarna död ner. Denna person går sedan in i rollen som polis och spelet fortsätter enligt nytt manus. Polisen leder utredningen och till sist kommer ledtrådar i form av hotbrev, kärleksbrev, testamenten o dy fram och det gäller för deltagarna att gissa vem som är mördare. Den som har kommit fram till rätt svar erhåller diplom och eventuellt pris för ”Bäst slutledningsförmåga”. Diplom delas även ut för ”Bäst klädsel” och ”Bäst skådespelare”.
För mer information – besök e-butiken.

 

2017-03-13T11:50:42+00:00