Fixa! – gör-det-själv-bok för barn

Nu kommer den andra boken i bloggdrottningen Underbara Clara Lidström och internetforskaren Annakarin Nybergs trestegsraket med gör-det-självböcker för barn. Med betoningen på själv, utan vuxna!

Fokus ligger på återanvändning och enkelhet: leta i gömmorna, rota i återvinningen och förvandla skräp till användbara och unika ting att bruka varje dag. I FIXA finns beskrivningar på hur man trollar fram hemmagjorda styltor av konservburkar, en cool väska av en gammal t-shirt, egendesignade pennställ och en rad andra kul grejer.  Inspirerande illustrationer och enkla instruktioner i tydliga steg gör att barnen kan klara det mesta utan att blanda in föräldrar och andra obehöriga.  Låt barnen hållas och voilá! Ni har en ny postlåda i huset.

–  Som förälder luras man lätt att tro att det måste kosta att pyssla och skapa. Men för barn är det ofta mer spännande med en tur till soprummet än till hobbyaffären. Vi vill uppmuntra barns naturliga sätt att vara kreativ med enkla medel och ta tillvara på det man har hemma. Projekten iFIXA ska till exempel vara enkla och billiga att göra. Många har sin grund i våra källarförråd och sopskåp och är sådant vi betraktar som skräp, berättar Clara Lidström.

Clara Lidström och Annakarin Nyberg vill stimulera barnens lust, kreativitet och självklara tro på att kunna göra saker själva. De uppmanar vuxna att våga släppa kontrollen.

 –  Hela grundtanken med böckerna handlar om att uppmuntra barn att vara självständiga och att experimentera. Lägg till eller dra ifrån – våga göra din egen grej. Se våra pyssel och projekt som förslag – inte lag! Slutresultatet är underordnat. Vi vill uppmuntra till att skapa fritt och ha roligt! Idag är det så mycket som ska vara så perfekt och med det följer ingen glädje och kreativitet, menar Annakarin Nyberg.

Första boken i serien, BAKA, kom i våras. Sista boken i serien heter ODLA och kommer våren 2015.

Clara Lidström, född 1986, är skribent, författare, fotograf och stylist. Hon driver en av Sveriges största bloggar, Underbaraclara. Clara Lidström har tidigare givit ut Underbara Clara – Vintagepimp och Hemmafix och UnderbaraClaras Garderob.

Annakarin Nybergfödd 1975,är disputerad internetforskare, föreläsare och författare. Annakarin Nyberg har tidigare givit ut boken Digitalt entreprenörskap och är aktuell 2014 med den kommande boken Sociala medier och härskartekniker.

2017-03-13T11:50:42+00:00