Musiker tipsar om klassisk musik för barn – vi har listan

Den brittiska violinisten Nicola Benedetti hamnade i hetluften när hon tidigare i år gick ut med en lista på klassisk musik som hon tyckte att barn borde få lyssna på när de växer upp. Synpunkterna på listan var många och i en del fall upprörda. Flera kritiker och musiker skapade egna eller alternativa listor. Eftersom Östersjöfestivalen i år har en tydlig ungdomsprofil kom idén upp att det skulle vara en rolig idé att fråga några av de medverkande om deras synpunkter och förslag – vilken musik skulle de rekommendera att barn lyssnade på?

Många av deltagarna svarade och bidrog med sina förslag på musik, och flera delade också med sig av ett tidigt musikminne. Den första att svara var Herbert Blomstedt, nyss fyllda 87 år och dirigent sedan 60 år tillbaka. Andra som bidragit med förslag på musik är operasångarenLuthando Qave, violinisten Cecilia Zilliacus, körledare och dirigent Lone Larsen, pianisten David Huang, och tonsättaren Maria Lithell Flyg. Fler musiker är tillfrågade och ytterligare listor kan tillkomma.

Klart är att Bach, Bartók och Mozart ligger i topp sett till alla listorna. Populära tips är Mozarts ”Eine kleine Nachtmusik” samt musik från operorna ”Trollflöjten” och ”Figaros bröllop”. Bachs ”Toccata och Fuga i d-moll” toppar Herbert Blomstedts lista, men även Lone Larsen tipsar om Bach, och då ”Juloratoriet”. Tonsättaren Maria Lithell Flyg, anser att det viktiga inte är vad man lyssnar på utan att man lyssnar – och hon rekommenderar alla att lyssna på så mycket olika musik som möjigt. Som nutida tonsättare slår hon givetvis ett slag för den nutida konstmusiken.

”Barn har väldigt sällan förutfattade meningar om vad som är ”svår” eller ”lätt” musik. Ofta handlar det i stället om vad vi är vana att lyssna till. Så lyssna, upplev och lek!”, är rådet från Maria Lithell Flyg.

Länk till en lista på Spotify med alla tips.

Herbert Blomstedt, dirigent 
”Mitt tidigaste musikminne är hur min mamma spelade Chopins Regndroppspreludium på piano. Ibland vägrade jag gå och lägga mig om hon inte spelade den en gång till”, berättar Herbert Blomstedt som i år firar att han jobbat 60 år som dirigent.

 1. Bach – Toccata och Fuga d-moll, för orgel
 2. Haydn – Trumpetkonsert Ess-dur, sista satsen
 3. Beethoven – Symfoni nr 5 c-moll, första satsen
 4. Grieg – Peer Gynt svit nr 1
 5. Tjajkovskij- Pianokonsert nr 1, första satsen


Luthando Qave, operasångare, tenor

”Jag minns när jag som fjortonåring hörde Sarastros aria In diesen heilgen hallen ur Trollflöjten för första gången. Jag vet inte varför, men melodin fick mig att gråta trots att jag inte förstod vad som sjöngs. Då bestämde jag mig för att jag också ville bli operasångare”, säger Luthando Qave som började sin operakarriär i Sydafrika men nu har hela världen som arbetsfält.

 1. Mozart – Trollflöjten
 2. Mozart – Eine kleine Nachtmusik
 3. Strauss – de mest kända valserna
 4. Dvořák – Symfoni nr 9
 5. Rossini – Barberaren i Sevilla

Lone Larsen, körledare och dirigent
”Jag har ett starkt minne från när jag hade fått tag i en vinylskiva med Mozart, Pianokonsert nr 21, Andante (Elvira Madigan). Jag var kanske elva år och jag lade mig på golvet framför högtalarna och bara lät musiken strömma igenom mig. Den satsen levde djupt i mig! Vi bodde på en gård med många anställda och alltid härligt många människor runt omkring. Så mina stunder på golvet framför högtalarna som barn där jag försvann in i musikens värld har präglat mig mycket” berättar Lone Larsen, som under Östersjöfestivalen 2014 dirigerar en konsert tillägnad Alice Tegnér.

 1. Bach – Juloratoriet, del 1. Jauchzet, Frohlocket
 2. Allegri – Miserere Mei (för barn gärna i en kortare version)
 3. Martin – Gloria, ur Mässa för dubbelkör
 4. Bach – Brandenburgkonsert nr 2, Andante + Allegro assai
 5. Fauré – Pie Jesu ur Rekviem


David Huang, pianist

”Mina fem musikförslag för barn är verk som jag själv också tycker om att lyssna på. Jag tror att alla stycken på den nutida repertoaren kan förändra en ovan lyssnares bild av klassisk musik, oavsett om det är en vuxen eller ett barn. All musik har en kod som behöver knäckas. Det är svårt att begränsa sig till bara fem, men jag väljer väldigt olika stycken för att visa på den bredd som finns”, säger David Huang, som för närvarnade är Artist in Residence på SR P2.

 1. Mozart – ouvertyren till Figaros bröllop
 2. Bartok – Kontraster för violin, cello och piano, tredje satsen
 3. Ligeti – Musica Ricercata
 4. Purcell – Dido & Aeneas, akt 3, Didos klagan
 5. Chopin –  Vals nr 1 op.18, Grande Valse Brillante

Cecilia Zilliacus, violinist
”Jag åkte till Finland på sommarkurs när jag var nio. Jag hade inte spelat violin länge, men vägrade ändå spela i nybörjargruppen. Jag fick spela ”tredje violin” (tillsammans med violasterna) i en av orkestrarna. Vi spelade Sibelius Andante Festivo och jag hade i stort sett en enda ton att spela. Men jag älskade stycket och när jag kom hem spelade jag det om och om igen och inom mig hörde jag resten av orkestern. Mig roade det, men min mamma som bara fick höra denna enda ton hade det nog inte lika roligt”, berättar Cecilia Zilliacus, som idag är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

 1. Brahms – Symfoni nr 3, andra satsen
 2. Mozart – Eine kleine Nachtmusik
 3. Sibelius – Andante Festivo
 4. Prokofjev – Romeo och Julia
 5. Puccini – O mio babbino caro


Maria Lithell Flyg, tonsättare

”Mitt råd till alla barn och vuxna är att lyssna på så mycket musik som möjligt. Det viktiga är inte VAD man lyssnar på utan snarare ATT man lyssnar. Och gärna på så mycket olika musik som möjligt. Ett av mina starkaste barndomsminnen var när jag fick dansa till Griegs Bergakungens sal på en musiklektion. Jag inte bara lyssnade till musiken utan jag upplevde den med hela min kropp och alla mina sinnen”, säger Maria Lithell Flyg, och fortsätter…

”Som nutida tonsättare vill jag naturligtvis också att alla lyssnar så mycket på nutida konstmusik som möjligt. Den speglar vår samtid. Och varför begränsa oss till en dåtid? Barn har väldigt sällan förutfattade meningar om vad som är ”svår” eller ”lätt” musik. Ofta handlar det i stället om vad vi är vana att lyssna till. Så lyssna, upplev och lek!”, avslutar Maria.

 1. Peterson-Berger – Stemning
 2. Wikander – Kung Liljekonvalje
 3. Mahler – Kindertotenlieder
 4. Schubert – Gretschen am Spinnrade
 5. Björk – Hunter

Länk till Nicola Benedettis lista

MER INFORMATION

För mer information se Östersjöfestivalens hemsida www.balticseafestival.com eller kontakta Carin Balfe Arbman, presskontakt, 070 633 35 08, carin.balfe_arbman@sverigesradio.se

Foton: Herbert Blomstedt: Gert Mothes, Cecilia Zilliacus: Helge Grønmo, Maria Lithell Flyg: Peter Öhlander, Luthando Qave: Richard Blinkoff.

2015-08-27T12:09:45+00:00