Idag skulle Tove Jansson fyllt 100 år

Idag skulle författaren och illustratören Tove Jansson fyllt 100 år. Tove Jansson (1914-2001) var en finlandssvensk författare, bildkonstnär och illustratör, bosatt i Helsingfors. Mest känd är hon för sina berättelser om Mumintrollen, som har utkommit på mer än 30 språk och lästs av miljontals människor.

Jansson är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen. Den första boken,Småtrollen och den stora översvämningen, gavs ut 1945, men det var de två nästkommande böckerna,Kometen kommer och Trollkarlens hatt, publicerade 1946 respektive 1948, som gav henne berömmelse.

Jansson växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors; hon var dotter till skulptören Viktor Jansson och tecknaren Signe Hammarsten-Jansson. Mellan åren 1930 och 1938 studerade hon konst i Stockholm, Helsingfors och Paris. 1943 höll hon sin första konstutställning och samtidigt skrev hon romaner, artiklar och illustrerade bokomslag. Hon fortsatte att arbeta som bildkonstnär – vid sidan av sitt författarskap – under resten av sitt liv.

För att hylla Tove Jansson ger Rabén & Sjögren ut flera av hennes klassiska originalböcker i nyutgåva under jubileumsåret. Först ut var bilderboksklassikerna Vem ska trösta Knyttet? och Hur gick det sen?(mars).

Tove Jansson kom genom sitt mångsidiga konstnärskap att inta en central roll i Finlands bildkonst under efterkrigsmodernismens guldålder. Hennes generation ville skapa konst på sina egna villkor, men få lyckades förverkliga denna ambition på lika särpräglat sätt som hon.

Tove Jansson hade sin ungdomskärlek i Sam Vanni, kollegan på Ateneum. Senare, när Vanni flyttat utomlands till Paris och London, förälskade hon sig i konstnären Tapio Tapiovaara. Även honom hade hon mött på Ateneum, och de var ett par fram till våren 1942. Krigsåren präglade Tove Jansson, där hon såg effekterna av ”männens krig” omkring sig. Hennes komplicerade relation till sin tyskvänlige far spädde på Tove Janssons olust inför att gifta sig och få barn.

Jag ser vad det blir av mitt yrke om jag gifter mig. För det hjälper inte; jag har alla dessa kvinnans instinkter att trösta, beundra, underkasta sig, ge upp sig själv. Jag skulle antingen bli en dålig målare eller en dålig fru. Och jag vill inte föda barn som skall dödas i något av de kommande krigen.
— Tove Jansson, oktober 1941[17]

I sommar har det även varit en  återutgivning av Tove Janssons världsberömda Muminböcker. Dessa geniala romaner är numera klassiker, älskade av såväl barn som vuxna.  Kometen kommer och Trollkarlens hatt (juli) och Muminpappans memoarer och Trollvinter (september).

Under 2014 kommer många evenemang och andra aktiviteter att äga rum för att hylla Tove Jansson och hennes älskade karaktärer. Själva 100-årsdagen infaller den 9 augusti och kommer att firas med födelsedagskalas i bokhandeln, på förskolor och bibliotek.

Läs mer här:

SVT: Fången i Mumindalen – Tove Jansson

SvD: Så vill jag minnas min vän Tove Jansson

Källa: Wikipedia

 

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2017-03-13T11:50:43+00:00