Här äter svenskarna helst

Trots att Sverige är fullt av nya och trendiga restauranger är det fortfarande de klassiska krogarna Riche, Sturehof och Berns som är de mest bokade restaurangerna. Det populäraste köket är alltjämt det svenska. Det visar en sammanställning av Bookatable, Europas största sajt för restaurangbokningar. Utanför Stockholm är stjärnkocken Tommy Myllymäkis restaurang Sjön i Jönköping populärast följt av Plockepinn i Malmö och Heaven 23 i Göteborg.

De klassiska krogarna ligger i topp, bland de nyare restaurangerna är East vid Stureplan, Trattorian på Kungsholmen och Grill tre populära restauranger som svenskarna gärna besöker. 
Men för att få bord på de populära krogarna runt om i Sverige gäller det att vara ute i god tid.

– Vår sammanställning visar att måndag är den vanligaste dagen för restaurangbokningar. Anledningen är att de flesta bokar helgens restaurangbesök tidigt i veckan för att få bord på de populärare restaurangerna, säger Love Bergsten, Nordenchef på Bookatable.

Män och kvinnor bokar i princip samma restauranger. Undantaget är Nosh and Chow i Stockholm bokas av betydligt fler kvinnor än män.

Sammanställningen visar också att alla hjärtans dag är den mest populära dagen för restaurangbesök och att februari är den populäraste månaden för att äta ute.

Även om Sverige idag erbjuder ett brett utbud av kök från hela världen är det populäraste köket fortfarande det svenska följt av det asiatiska, italienska och det franska köket.

Sammanställningen bygger på bokningsstatistik under perioden juli 2013 till juni 2014.

2017-03-13T11:50:43+00:00