Det här läser vi helst på semestern

Att koppla av med en bra bok vid strandkanten under semestern lockar många. Mest populära genren är en god deckare som följs av romaner samt magasin och veckotidningar. Det visar Vings undersökning Resepanelen där 6 300 personer svarat på frågor om semester.

Vings undersökning visar att av dem som tar med sig något att läsa på semestern uppger drygt 5 av 10 (52 procent) att de läser en eller två böcker. Drygt 21 procent av de tillfrågade uppger att de läser tre till fyra böcker. Fyra procent läser fem böcker eller fler.

Deckare mest eftertraktade läsningen under semestern

Närmare 6 av 10 (59 procent) av de tillfrågade som tar med böcker på semestern föredrar att läsa spänningslitteratur i form av kriminalromaner. Andra populära genrer är skönlitterära böcker, veckotidningar, kärleksromaner samt reselitteratur. Poesi, facklitteratur samt böcker i personlig utveckling hamnar däremot längst ner på listan.

Topp-5: Mest populära böckerna i solen

1. Deckare (59 procent)

2. Skönlitteratur (37 procent)

3. Magasin och veckotidningar (22) procent

4. Kärleksromaner (23 procent)

5. Reseguider (13 procent)

Det blir allt mer populärt att lämna kvar böcker på hotellet till gagn för andra hotellgäster. 34 procent väljer att lämna kvar sina utlästa böcker. 20 procent brukar byta böcker med andra hotellgäster och 26 procent tar med böckerna hem.

Läs också:

Boktips för hängmattan

Boktips: Chefen som gör skillnad

Boktips för våren

2017-03-13T11:50:44+00:00