Way Out West satsar på hållbara alternativ

Den populära stadsfestivalen Way Out West i Göteborg har gjort sig känd som en festival med fokus på hållbarhet och miljö. Redan sedan starten har man fokuserat på att kunna erbjuda en så hållbar tillställning som möjligt, och 2010 blev man den första festivalen i Sverige att KRAV-certifieras.

Från 2012 blev WOW även helt vegetarisk, något som uppmärksammats i media efter att bland annat Moderata Ungdomsförbundet serverat hamburgare utanför festivalområdet till hungriga besökare. Nytt för i år är även att man bara serverar ekologisk öl på festivalområdet, något som i huvudsak väckt positiva reaktioner.

Jämställda bokningar i Göteborg

I år hålls festivalen 7 – 9 augusti och en lång rad tunga bokningar har bekräftats. Störst av dem alla är kanske amerikanska Outkast, men många misstänker att Robyn och Röyksopp kommer att dra minst lika stor publik efter framgångarna med singeln Do It Again under våren och sommaren. Andra uppskattade svenska akter är Linda Pira, Veronica Maggio, Rebecca & Fiona och Annika Norlin (Säkert!). Bokningarna visar också att festivalen även tar jämställdhet och feminism på allvar – få av konkurrenterna har så många kvinnliga artister och band i sin lineup!

Allt glesare bland konkurrenterna

För bara några år sedan konkurrerade Way Out West med en lång rad andra festivaler i Sverige. Utöver WOW i Göteborg kunde besökarna välja mellan festivaler i Uppsala, Arvika, Hultsfred, Östersund, Stockholm, Blekinge och många andra ställen. Idag har många av konkurrenterna gått i graven: Peace and Love har fått börja om i ny kostym, Uppsalas reggaefestival flyttade till Furuvik och lades ner, och Hultsfred och Arvika är en spillra av sina forna glansdagar.

I år står konkurrensen ändå främst mot Peace and Love i Borlänge, då man i Stockholm satsat på housemusik (Summerburst) och Sweden Rock egentligen inte konkurrerar om publiken. Mycket talar därför för ännu ett succéår för Göteborg och Way Out West.

2014-06-25T16:46:56+00:00