Min ryggsäck – barn skriver om ett Sverige i krig i ny antologi

I samband med Internationella flyktingdagen den 20 juni släpps en ny antologi där barn delar med sig av sina berättelser om flykt. Novellsamlingen ”Min ryggsäck” är den avslutande delen i Friends och UNHCRs kunskapskampanj Hej Sverige och ges ut i samarbete med Bonnier Carlsen och Kartago.

Det är krig i Sverige och ingenting är sig likt. Först försvinner din pappa spårlöst och sedan flera av dina vänner. Alla är rädda, man vågar inte lita på någon. Du måste fly för att inte själv gå under. Du kan bara ta med dig en ryggsäck med det allra viktigaste. Vad tar du med dig i din ryggsäck? Vad vill du minnas, och ha kvar?

Över 300 barn från hela Sverige har deltagit i novelltävlingen Min ryggsäck, och nu publiceras 24 utvalda berättelser i en antologi. Bland novellerna finns berättelser av barn som har fått föreställa sig ett Sverige i krig, men även sanna historier av flyktingbarn.

Novelltävlingen är den avslutande delen i Friends och UNHCRs kunskapskampanj Hej Sverige. Kampanjen har turnerat i hela Sverige under det gångna läsåret och nått en tredjedel av alla högstadieskolor. Syftet har varit att öka kunskapen om ensamkommande flyktingbarn och höja medvetenheten hur den svenska skolan kan få alla att känna sig välkomna, oavsett varifrån man kommer.

– Med den kreativa tävlingen Min ryggsäck ville vi främja ungdomars fantasi, empati och förmåga att uttrycka sig. För att bli lyssnad till behöver man kunna berätta. Och för att få ungdomar att berätta behöver vuxna ställa frågor. Ibland kan det vara livsavgörande att kunna berätta sin historia och ibland kan det bara vara roligt. Och ibland är det livsavgörande att ha roligt, säger Linda Bonaventura, projektledare för Hej Sverige.

– Vi är mycket glada att Hej Sverige har skapat ett så stort engagemang hos Sveriges skolungdomar och gett upphov till dessa fina båda autentiska och fiktiva flyktingberättelser. På internationella flyktingdagen uppmärksammar även UNHCR flyktingberättelser, för det är de personliga berättelserna som ökar förståelsen och når in i våra hjärtan, säger UNHCR:s regionchef för Nordeuropa, Pia Prytz Phiri.

Novelltävlingens jury har bestått av Oskar Ekman (barnboksförfattare och journalist), Rolf Classon (förlagschef Kartago), Johan Unenge (barnboksförfattare), Karin Lemon (ansvarig förläggare Bonnier Carlsen), Julia Löwestam (redaktionskoordinator Bonnier Carlsen), Bodil Unenge (CSR-ansvarig Bonnierförlagen) och Linda Bonaventura (projektledare och producent Hej Sverige).

Novellsamlingen Min ryggsäck går att beställa hos alla bokhandlare, både på nätet och i fysiska butiker. Skolor kommer att kunna ta del av Hej Sveriges kunskapsmaterial även under nästa läsår.

 

2017-03-13T11:50:46+00:00