FC Rosengård först ut med framtidens duschar

Duscharna som i folkmun fått namnet ”Rymdduscharna” och väckt internationell uppmärksamhet har för första gången permanent installerats på en anläggning. Det blev FC Rosengård som gick i bräschen på Malmö IP. Det första fotbollslaget i världen att duscha med hjälp av toppmodern nanoteknik, som både är skonsam för plånbok och miljö.

Även arenan i sin helhet har fått en rejäl uppfräschning med 1500 nya sittplatser, kiosker och en planvärmad gräsmatta som är mer ergonomisk. Och efter träningar och matcher kan spelarna njuta av att duscha miljövänligt.

– Duscharna går i linje med Malmö stads arbete för energieffektivisering. Vi bedriver ett väldigt målmedvetet miljöarbete, ett kvitto på det är priset som Sveriges miljöbästa kommun två år i rad, säger Ted Lindsjö, förvaltare på serviceförvaltningen.

Duschen som Orbital Systems utvecklat behöver cirka 5 liter vatten för en dusch som i vanliga fall förbrukat 75 liter vatten, samtidigt som återvinningen möjliggör värmevinster upp till 80%, i och med att det återvunna vattnet redan är uppvärmt.

– Syftet med tekniken är att minska förbrukningen av både vatten och energi utan att kompromissa med komfort och hygien. Det känns roligt att Malmö stad är en aktör på marknaden som vågar satsa på ny teknik inom området energieffektivisering, säger Mehrdad Mahdjoubi, VD/grundare av Orbital Systems.

 

2014-06-30T22:02:56+00:00