Familjesemester på Jylland – Renew tipsar

Vill man känna av den kontinentala at­mosfären utan att bege sig till Medelhavet är Jylland ett perfekt resmål för familjen. Lagom långt bort och exotiskt. Dessutom finns här mängder av familjevänliga aktiviteter, där inte minst Legoland, Lejonparken och Skagen, men mycket mer.

KATTEGATTCENTRET I GRENÅ

Ett stenkast från färjelägret i Grenå ligger Kattegattcentret. Detta är ett av Europas största ma­rina center. I stora bassänger och akvarier kan man följa livet under havsytan. Att det är populärt och lite underdimen­sionerat för att ta emot alla de 500 000 besökare som varje år strömmar igenom blir man varse om man kommer mitt i semesterrusningen. Men Kattegatcentret är funktionellt och det är lätt att förstå att det är en av Danmarks främsta turistattraktion. Barnens favoriter är flera och några värda att nämna, framför andra är hajtunneln, där man på den rullande gången kan studera hajarna genom glas. En annan favorit är att klappa rockorna i en bassäng.

 

DJURS SOMMERLAND

På huvudväg 16 mot Randers, några mil från Grenå, hittar du Djurs Sommerland. Förutom själva sommarlandet finns det bland annat ett Vattenland, Afrikaland, Lilleputtland och Mexikoland. Anläggningen öppnar i slutet av maj och håller öppet till början av september. När du har betalat entréavgiften till parken är det bara att roa sig kungligt eftersom det mesta är inkluderat i priset – kasta dig ut på en färd längs Colorado River, hoppa på studsmattor i Hoppeland eller kör Cross Car-rally. Därefter kan det vara skönt att gå till vattenlandet och svalka av sig. Den som inte fått nog av adrena­linkickar kan åka vattenrutschbanan som är en halv kilometer lång.

LEGOLAND® I BILLUND

LEGOLAND®, www.legoland.dk, i Billund är, efter Tivoli och nöj­esfältet Bakken, Danmarks tredje största turistmål. Det är otroligt populärt – inte bara bland danskar och svenskar – utan också bland många besökare från hela Europa. Se till att vara där när grindarna öppnar. Snabbt därefter är köerna vid entréerna långa och väntetider vid de olika åkattraktionerna i parken ofta 15 till 20 minuter. Ett tips är att börja längst in i parken eftersom ni då slipper köerna de första timmarna. Den förälder som minns LEGOLAND® som barn kommer säkert ihåg alla fantastiska miniatyrstäder och kopior av byggnader i legobitar.

LEJONPARKEN, GIVSKUD ZOO

Några mil från Legoland, nära Give, ligger Givskud Zoo. De flesta svenska besökare känner säkert parken bättre som Lejonparken. På Givskud Zoo kan du åka på safari med egna bilen eller med en av de bussturer som parken arrangerar. Förutom lejon har parken fler än 1000 djur av 125 olika arter. Att åka runt i Givskuds Zoo är ungefär som att åka på safari i Afrika. Runt bilar och bussar går djuren fritt.

EBELTOFT ZOO OCH FAMILJEPARK

I Ebeltoft passar vi på att besöka Ebeltoft Zoo och Familjepark, www.ebeltoftzoo.dk. Här kan barnen kela med kaniner, getter och andra smådjur. Här finns över 700 djur från hela världen så tro inte att det bara finns små djur här. Här finns också bisonoxar, lamor, kameler och geparder är några exempel på sådana. Den som vill kan för en billig penning åka med på Land Rover Safari. Under en halvtimme får du åka runt i parken och lära dig mer om djuren. Extra roligt för hela familjen är också att prova på kamelridning. Ebeltoft är också en härlig idyll som bjuder på både vacker natur vid havet och en hel del att upptäcka.

 

2014-05-29T10:15:49+00:00