Appen för frånskilda föräldrar

Som förälder kan det ibland vara svårt att hålla reda på barnens alla aktiviteter. Ännu värre blir det om man har separerat och ska hålla reda på allt från två olika håll. Nu finns appen som vill hjälpa till med logistiken.

Föräldrar som träffas varje dag kan administrera det mesta genom att hänga upp kom-ihåg-lappar på kylskåpsdörren. Vid en separation rasar dock kylskåpslogistiken och risken är stor att man lägger skulden på varandra när barnet missar kalas eller tandläkartider. Med appen LifePuzl kan nu föräldrarna fortsätta ha koll fast från två olika håll.

I Sverige har ungefär vart fjärde barn föräldrar som separerat och varje år ökar antalet med ytterligare 50 000 barn. En separation är en stor omställning för alla parter och inte sällan orsakar praktiska göromål en hel del gnabb mellan föräldrarna. Av de barn som ringer till BRIS för att prata ut om mamma och pappas bråk är det dubbelt så många som har separerade föräldrar.

Appen LifePuzl är från början utvecklad för föräldrar som brutit upp från varandra men passar lika bra för alla föräldrar som kämpar med livspusslet. Den ska så långt det är möjligt ersätta den gemensamma kylskåpsdörren där alla kom-ihåg-lappar satt förut eller fortfarande sitter, men som sällan är tillgängliga när man behöver dem som bäst. Med en gemensam kalender och fotodagbok i mobilen kan familjen enkelt dela med sig av både det som ska göras och det som hänt.

Det är uppfinnaren Maria Forsberg Lönn som tagit fram appen LifePuzl. När hon och hennes dåvarande man separerade insåg de hur svårt det var att hålla reda på allt från två olika håll. Plötsligt fanns vissa lappar på Marias kylskåp och andra hos dotterns pappa.

– Trots att vi har en välfungerande relation, var det svårt att få det att fungera, säger Maria.

Ursprungstanken med tjänsten är att appens kalender ska motverka att barnet hamnar i kläm för att föräldrarna skyller missar på varandra. Den gemensamma dagboken handlar i grunden om att ge barnet ett sammanhang, en livslinje som håller ihop trots skilsmässan.

Inte bara för frånskilda

Maria berättar att det inte bara är frånskilda föräldrar som använder appen. Tack vare att man kan dela kalender och dagbok med bilder finns det ett stort värde även för föräldrar som lever tillsammans, liksom för far- och morföräldrar som vill vara delaktiga i barnets vardag.

– Suverän app. Alla i familjen håller sig uppdaterade på barnens kalender, min och min mans. Vi får en enkel överblick över alla. Jag tycker att den är fantastisk, säger Therese Tang i Oskarshamn.

 

2015-08-27T08:59:24+00:00