Rose-Marie bloggar om påsken i Spanien

”Katolik eller inte, Semana Santa i Málaga är en fröjd för alla sinnen. Doften av rökelse, rosmarin och stearinljus. Musiken, framförd av blås- och slagorkestrar, som aviserar de annalkande processionerna. I all sin glans och ståt, och för en utlänning så annorlunda allting annat, en prakt för ögat. Salta solrosfrön, kokos, karamelliserade äpplen och citron doppad i salt – smaker typiska för Semana Santa. Allt detta tillsammans skapar en känsla, unik för var och en som deltar eller bevittnar skådespelet. För en malagueño är Semana Santa också vårens ankomst.”

Så här inleder Sydkusten sin artikel som jag läste igår.

Att se en av de många påskprocessionerna är något av en tradition även för mig som inte är katolik. Förra året följde jag med på Sydkustens resa till Málaga för att en hel dag vara med om detta skådespel. Det kanske är fel ord eftersom det är en religiös tradition men jag kan inte säga annat. Denna färgprakt, dessa stolta spanjorer som har förberett sig i 364 dagar för att kunna vara med och genomföra dessa processioner, dofterna, de speciella sötsaker (kakor) som man äter, de fantastiska tronerna och kläderna. Ja, det är nästan svårt att ta in allt första gången man ser det.

Runt om i Spanien i stora som små städer och byar rustar man för att fira påsken på detta sätt och den inleds på Palmsöndagen då de första processionerna går ut på gatorna för att få folkets hyllningar.En avgörande sak för att allt ska fungera är, förutom alla förberedelser, vädret. Tänk även i södra Spanien behöver vi oroa oss för vädret, i alla fall i påsktider. Det värsta som kan hända är att det regnar för då kan inte processionerna med de vackra tronerna gå ut för då förstörs de. Tänk att ha förberett sig ett helt år och att det stoppas av regn.

Rose-Marie1Det konstiga är att för det mesta brukar det vara sämre väder under påsken, i alla fall i södra Spanien och det oberoende av när påsken infaller. Likaså förra året på Palmsöndagen den 24:e mars när vi åkte till Málaga började det regna och spänningen var stor om alla processioner skulle kunna genomföras eller inte. Till allas lycka var det ett mycket kortvarigt regn.
Vi har haft en otrolig vår här med mycket sol och nästan inget regn så döm om min förvåning när jag ser att det faller regndroppar på gatan nu på förmiddagen. Varför detta nu när alla vill att det ska vara uppehåll? Jag håller tummarna för att det blir en vacker påskhelg så att alla förberedelser inte är förgäves.

För er som ännu inte upplevt en påsk i Spanien är det värt ett besök och jag rekommenderar att man vet lite mer om bakgrunden och hur traditionen är. Ni som är intresserade gå gärna in på Sydkusten och läs mer.

Saludos y hasta pronto!

Rose-Marie Wiberg
rosemarie@iniciativa.se
+34 650 795 828 • +46 (0) 70 638 80 50
www.iniciativa.se • Skype: rose.marie.wiberg

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:52+00:00