Rasslande rekordförsök i helgens Rubiks kub-mästerskap

Under helgen, den 3-4 maj hålls Stockholm Open i Rubiks kub på Tekniska museet. Både mästare och vanliga museibesökare får chansen att prova olika kuber, delta i matcher och sätta ett personliga rekord.

Många är vi som vridit, vänt och stirrat uppgivet på den färgglada rutiga kuben som uppfanns av Ernő Rubik 1974. I helgen hålls den årliga tävlingen Stockholm Open i Rubiks kub på Tekniska museet, där mästarna rasslar fram den rätta lösningen på bara några sekunder.

Den som aldrig tidigare lyckats lösa den kryptiska kuben får chansen att lära sig de rätta knepen – här finns både små och stora kuber i en mängd märkliga former att prova på. Den som törs kan under söndagen anmäla sig till den stora mästerskpasturneringen.

År 1974 föddes vad som kommit att bli en av världens populäraste leksaker – 3D-spelet Rubiks Kub. Efter 39 år och över 350 miljoner sålda exemplar är den fortfarande förundrande underhållande. Årligen ordnas ett par hundra tävlingar i kublösande världen över sedan ett par år tillbaka anordnas även ett mästerskap på Tekniska museet i Stockholm. Rubiks kub-tävlingar kan ha flera grenar, bland annat i att lösa kuben med fötterna eller med minst antal drag.

Stockholm Open i Rubiks Kub

lördag 3 maj kl 10 – 17
söndag 4 maj kl 10 – 16.30

2017-03-13T11:50:51+00:00